Pyszne konfitury: malinowo-czereśniowe.
1 kg malin
1 kg czereśni bez pestek
1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
70 dkg cukru (jak ktoś woli skrócić czas oczekiwania można dać cukier żelujący)
Owoce mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.
Gotujemy pierwszego dnia 2 godziny i drugiego dnia 1 godzinę na wolniutkim ogniu często mieszając.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków - zakręcamy - i odwracamy "do góry nogami" na ok. 5 minut tak aby słoiczki się szczelinie zatkały.
1 kg malin
1 kg czereśni bez pestek
1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
70 dkg cukru (jak ktoś woli skrócić czas oczekiwania można dać cukier żelujący)
Owoce mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.
Gotujemy pierwszego dnia 2 godziny i drugiego dnia 1 godzinę na wolniutkim ogniu często mieszając.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków - zakręcamy - i odwracamy "do góry nogami" na ok. 5 minut tak aby słoiczki się szczelinie zatkały.