- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
Dzisiaj zrobiłam i bardzo wszystkim polecam. Pyszne lody z przepisu cipcipkurki z Galerii Potraw.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47693493,47693493.html
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (397 g!)---ugotowanego (3 godziny) / puszka 533 g /
i ostudzonego
375 ml mleka / 500 ml lub 2 szklanki /
50 g brązowego cukru / 65 g /
250 ml kremówki / 335 ml /
Podgrzać zawartość puszki, mleko i cukier, energicznie mieszać, by
się "karmel" rozpuścił.
Schłodzić, wstawić do lodówki.
Wlać do maszyny do lodów, dodać kremówkę, ubijać.
W nawiasach // podałam ilość składników odpowiednią dla najbardziej popularnej puszki mleka zagęszczonego z Gostynia.
Uwagi:
1. Nie dodawałam cukru, toffi jest wg mnie wystarczająco słodkie.
2. Kremówkę najpierw ubiłam i dopiero dodałam do mleka z toffi.
3. Po wymieszaniu w maszynie do lodów domrażałam jeszcze w zamrażalniku.
Jutro postaram się wrzucić fotki, jeśli zdążę je zrobić zanim lody znikną
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47693493,47693493.html
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (397 g!)---ugotowanego (3 godziny) / puszka 533 g /
i ostudzonego
375 ml mleka / 500 ml lub 2 szklanki /
50 g brązowego cukru / 65 g /
250 ml kremówki / 335 ml /
Podgrzać zawartość puszki, mleko i cukier, energicznie mieszać, by
się "karmel" rozpuścił.
Schłodzić, wstawić do lodówki.
Wlać do maszyny do lodów, dodać kremówkę, ubijać.
W nawiasach // podałam ilość składników odpowiednią dla najbardziej popularnej puszki mleka zagęszczonego z Gostynia.
Uwagi:
1. Nie dodawałam cukru, toffi jest wg mnie wystarczająco słodkie.
2. Kremówkę najpierw ubiłam i dopiero dodałam do mleka z toffi.
3. Po wymieszaniu w maszynie do lodów domrażałam jeszcze w zamrażalniku.
Jutro postaram się wrzucić fotki, jeśli zdążę je zrobić zanim lody znikną
