Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pyszne pierniczki - bez leżakowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1600939" data-attributes="member: 592"><p>Bardzo smaczne po upieczeniu, a i ciasto miłe w obróbce. Bardzo polecam</p><p>Wg przepisu ciasto jest gotowe do pieczenia po dobie leżakowania , ale moje leżakowało dwa tygodnie z malutkim hakiem, wiec można i tak i tak . Przepis znalazłam <a href="http://kulinariauli.blogspot.com/2014/11/pyszne-pierniczki-bez-lezakowania.html" target="_blank"><strong>u Uli</strong></a></p><p>[ATTACH=full]94156[/ATTACH]</p><p><strong></strong></p><p><strong>Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)</strong></p><p></p><p>Składniki</p><p>* 1,25 kg maki(ja te 25 dag dałam żytniej)</p><p>* 1,5 szklanki cukru ( u mnie brązowy)</p><p>* 2 kostki masła (dałam razem 400g masła)</p><p>* 25 dag miodu ( dałam rzepakowy)</p><p>* 4 jajka</p><p>* 1 łyżeczka sody</p><p>* 1 łyżeczka amoniaku</p><p>* pół szklanki wody</p><p>* 3 przyprawy do piernika (kotany) lub z 4-5łyżek domowej </p><p>Sposób przygotowania</p><p>1.</p><p>Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i masło - wszystko podgrzać.</p><p>2.</p><p>Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać make .</p><p>3.</p><p>Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.</p><p>4.</p><p>Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie)</p><p>5.</p><p>Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.</p><p>6.</p><p>Pierniczki ozdabiamy według gustu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1600939, member: 592"] Bardzo smaczne po upieczeniu, a i ciasto miłe w obróbce. Bardzo polecam Wg przepisu ciasto jest gotowe do pieczenia po dobie leżakowania , ale moje leżakowało dwa tygodnie z malutkim hakiem, wiec można i tak i tak . Przepis znalazłam [URL="http://kulinariauli.blogspot.com/2014/11/pyszne-pierniczki-bez-lezakowania.html"][B]u Uli[/B][/URL] [ATTACH=full]94156[/ATTACH] [B] Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)[/B] Składniki * 1,25 kg maki(ja te 25 dag dałam żytniej) * 1,5 szklanki cukru ( u mnie brązowy) * 2 kostki masła (dałam razem 400g masła) * 25 dag miodu ( dałam rzepakowy) * 4 jajka * 1 łyżeczka sody * 1 łyżeczka amoniaku * pół szklanki wody * 3 przyprawy do piernika (kotany) lub z 4-5łyżek domowej Sposób przygotowania 1. Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i masło - wszystko podgrzać. 2. Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać make . 3. Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników. 4. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie) 5. Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10 minut w zależności od wielkości pierniczków. 6. Pierniczki ozdabiamy według gustu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pyszne pierniczki - bez leżakowania
Top
Bottom