- Cze 24, 2005
- 16,695
- 542
- 113
Bardzo smaczne po upieczeniu, a i ciasto miłe w obróbce. Bardzo polecam
Wg przepisu ciasto jest gotowe do pieczenia po dobie leżakowania , ale moje leżakowało dwa tygodnie z malutkim hakiem, wiec można i tak i tak . Przepis znalazłam u Uli
Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)
Składniki
* 1,25 kg maki(ja te 25 dag dałam żytniej)
* 1,5 szklanki cukru ( u mnie brązowy)
* 2 kostki masła (dałam razem 400g masła)
* 25 dag miodu ( dałam rzepakowy)
* 4 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka amoniaku
* pół szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika (kotany) lub z 4-5łyżek domowej
Sposób przygotowania
1.
Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i masło - wszystko podgrzać.
2.
Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać make .
3.
Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.
4.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie)
5.
Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.
6.
Pierniczki ozdabiamy według gustu.
Wg przepisu ciasto jest gotowe do pieczenia po dobie leżakowania , ale moje leżakowało dwa tygodnie z malutkim hakiem, wiec można i tak i tak . Przepis znalazłam u Uli
Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem)
Składniki
* 1,25 kg maki(ja te 25 dag dałam żytniej)
* 1,5 szklanki cukru ( u mnie brązowy)
* 2 kostki masła (dałam razem 400g masła)
* 25 dag miodu ( dałam rzepakowy)
* 4 jajka
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka amoniaku
* pół szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika (kotany) lub z 4-5łyżek domowej
Sposób przygotowania
1.
Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i masło - wszystko podgrzać.
2.
Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać make .
3.
Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.
4.
Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie)
5.
Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.
6.
Pierniczki ozdabiamy według gustu.