Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pyszne pierniczki - bez leżakowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1708854" data-attributes="member: 592"><p>wersja roślinna udaje się znakomicie</p><p>Wpisuje dla pamięci na przyszłość </p><p><strong>Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem) wersja roślinna </strong></p><p></p><p>Składniki</p><p>* 500g maki pszennej i 125 g żytniej </p><p>* 13/4 szklanki cukru ( u mnie brązowy)</p><p>* 1(250g) kostki margaryny wegańskiej </p><p>* 125g miodku majowego z mniszka*</p><p>* 2 łyżki nasion chia zalanych 6 łyżkami wody**</p><p>* 1/2 łyżeczki sody</p><p>* 1/2 łyżeczki amoniaku</p><p>* 1/4 szklanki wody</p><p>* 2 przyprawy do piernika (kotany) lub z 2-3łyżek domowej</p><p>Sposób przygotowania</p><p>1.</p><p>Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i tłuszcz- wszystko podgrzać.</p><p>2.</p><p>Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak już mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać makę .</p><p>3.</p><p>Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników.</p><p>4.</p><p>Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie)</p><p>5.</p><p>Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10( te roślinne piekły się mi dłużnej tak ok 15 minut,ale i grubsze wałkowałam) minut w zależności od wielkości pierniczków.</p><p>6.</p><p>Pierniczki ozdabiamy według gustu.</p><p>*na bank może być syrop z agawy, melasa , jakiś słód, syrop z buraka cukrowego itd </p><p>**na drugi raz zmielę nasiona chia na mąkę bo czuć takie drobinki w pierniczkach , nie jest to jakiś problem, ale zobaczę jak będzie z zmieloną</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1708854, member: 592"] wersja roślinna udaje się znakomicie Wpisuje dla pamięci na przyszłość [B]Pyszne pierniczki - bez leżakowania (albo z leżakowaniem) wersja roślinna [/B] Składniki * 500g maki pszennej i 125 g żytniej * 13/4 szklanki cukru ( u mnie brązowy) * 1(250g) kostki margaryny wegańskiej * 125g miodku majowego z mniszka* * 2 łyżki nasion chia zalanych 6 łyżkami wody** * 1/2 łyżeczki sody * 1/2 łyżeczki amoniaku * 1/4 szklanki wody * 2 przyprawy do piernika (kotany) lub z 2-3łyżek domowej Sposób przygotowania 1. Wodę ,miód i sodę zarumienić w garnku, dodać cukier i tłuszcz- wszystko podgrzać. 2. Mąkę wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika . Jak już mieszanka miodowa przestygnie (ważne ! )- nie musi być zimna ,ale nie może być gorąca ,bo sparzy nam mąkę- zalać makę . 3. Jajka należy roztrzepać i dodać do reszty składników. 4. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 24 godziny.( moje stały 2 tygodnie) 5. Następnego dnia (lub po dłuższym czasie)ciasto należy porcjami rozwałkowywać ,wycinać pierniczki . Pieczemy w 180 st. ( ja piekę góra 170 stopni często nawet w 160 stopniach) ,na środkowym poziomie piekarnika. Ja piekę na papierze do pieczenia. Czas pieczenia ,to około 8 do 10( te roślinne piekły się mi dłużnej tak ok 15 minut,ale i grubsze wałkowałam) minut w zależności od wielkości pierniczków. 6. Pierniczki ozdabiamy według gustu. *na bank może być syrop z agawy, melasa , jakiś słód, syrop z buraka cukrowego itd **na drugi raz zmielę nasiona chia na mąkę bo czuć takie drobinki w pierniczkach , nie jest to jakiś problem, ale zobaczę jak będzie z zmieloną [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pyszne pierniczki - bez leżakowania
Top
Bottom