Pyszne pomidorki najlepsze zimową porą-polecam

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Pomysł zaczerpnęłam z forum "Moje gotowanie", autora nie pamiętam niestety.
Sposób na te pomidorki jest chyba najprostszy pod słońcem.
Oto on:

Bierzemy 2 kg pomidorków, dojrzałych i dorodnych, myjemy, wydrążamy środek, kroimy na ćwiartki i wsadzamy do gara. Bierzemy oprzyrządowanie do ugniatania ziemniaków (jak to się nazywa?-demencja starcza;) ) i ugniatamy je triche w garze. Nastepnie gotujemy pomidorki do miękkości z niewielką ilością soli. Gdy lekko ostygną miksujemy lub nie, lekko i jeszcze prawie gorące wlewamy do słoików, zakręcami i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzujemy! Z powyżej ilości pomidorów wychodzi ok. 3-4 słoiki 0,900 l.

Polecam gorąco!
Świetne na zupkę, sosik itp.
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ja nie obieram ze skrórek i miksuje jeszcze gorące blenderem i jest ok ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mam nadmiar pomidorow, dzisiaj je zrobie
icon_biggrin.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zawsze własnie w ten sposób robię sok pomidorowy na zimę. Nie obieram ze skórek, bo one będą oddziaone podczas przecierania (jak ktoś nie ma urządzenia do przecierania lub praski do ziemników, to można przetrzeć na sicie). Używaam tego soku zimą również do gotowania zupy pomidorowej. W tym roku pomidory są wyjątkowo tanie, więc naprawdę warto je w ten spoósb przerobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam...
nie odwazalam pomidorow, wzielam tyle co mialam pod reka...
obieralam ze skory
zmiksowalam
mam 4 pol litrowe geste slokik soku
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy