Pysznotka- ciasto z orzechami i kremem

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
ciasto:
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny (375g)
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
20 dkg orzechów włoskich
6 białek
szklanka cukru
powidło śliwkowe

Krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
kostka masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka

Wykonanie

Zagnieść ciasto i podzielic je na dwie równe części.

6 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Wersja trudniejsza przewiduje ubicie piany z 10 białek z 1,5 szklanki cukru.

Ciasto surowe wykładamy na blachę kwadratową lub prostokątną, smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy 10dag orzechów włoskich. Pieczemy dwa takie same placki.

Żółtka bełtamy z 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli masę jajeczno-mączną, cały czas mieszając, żeby nam się jaja nie ścięły bo zrobić się jajecznica w budyniu. Zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem.

Układamy jedno ciasto tak, żeby piana była na wierchu wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem, ale tak żeby piana z białek była wewnątrz, polewamy dowolną polewą czekoladwoą (można po prostu rozpuścic czekoladę w kilku łyżkach mleka i tym ozdobić)
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
A więc "Pychotka":
na ciasto
35 dag mąki (1,5 szklanki)
25 dag cukru (niecała szklanka do ciasta, resztę do ubicia z białkami)
4 jaja ( oddzielnie białka i żółtka)
20 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag orzechów włoskich
powidła
na krem
1,5 szkalnki mleka
1 czubata łyżka mąki zwykłej
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
kruche ciasto robimy w malakserze lub zagniatamy tradycyjnie
białka i 10 dag cukru zostawiamy na boku, powidła i orzechy też a z reszty składników miksujemy lub siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Wykładamy pierwszą część na posmarowaną blachę (ma być grube na ok 1 cm), smarujemy powidłami, na to 1/2 piany ubitej z białek i cukru i na górę 10 dkg orzechów. Pieczemy w 180 stopniach aż zobi się rumiane, ok 30 min.
Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą.(albo pieczemy 2 blaszki z termoobiegiem)
Robimy krem
1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy z łyżką mąki zwykłej i łyżką ziemniaczanej, a następnie 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier wanilowy gotujemy. Do gotujących wlewamy zimne mleko z mąkami i robimy budyń. Odstawiamy go na 5 min i do jeszcze ciepłego dodajemy 1 kostkę margaryny i miksujemy - powstanie rzadki krem.
Na koniec układamy na spód ciasto z 1 blachy na to 1/2 kremu, ciasto z 2 blachy i reszta kremu. Placek musi przynajmniej ostygnąć przed jedzeniem a najlepszy jest następnego dnia.


smacznego

ewa
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy