ciasto:
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny (375g)
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
20 dkg orzechów włoskich
6 białek
szklanka cukru
powidło śliwkowe
Krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
kostka masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
Wykonanie
Zagnieść ciasto i podzielic je na dwie równe części.
6 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Wersja trudniejsza przewiduje ubicie piany z 10 białek z 1,5 szklanki cukru.
Ciasto surowe wykładamy na blachę kwadratową lub prostokątną, smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy 10dag orzechów włoskich. Pieczemy dwa takie same placki.
Żółtka bełtamy z 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli masę jajeczno-mączną, cały czas mieszając, żeby nam się jaja nie ścięły bo zrobić się jajecznica w budyniu. Zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
Układamy jedno ciasto tak, żeby piana była na wierchu wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem, ale tak żeby piana z białek była wewnątrz, polewamy dowolną polewą czekoladwoą (można po prostu rozpuścic czekoladę w kilku łyżkach mleka i tym ozdobić)
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny (375g)
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
20 dkg orzechów włoskich
6 białek
szklanka cukru
powidło śliwkowe
Krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
kostka masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
Wykonanie
Zagnieść ciasto i podzielic je na dwie równe części.
6 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Wersja trudniejsza przewiduje ubicie piany z 10 białek z 1,5 szklanki cukru.
Ciasto surowe wykładamy na blachę kwadratową lub prostokątną, smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy 10dag orzechów włoskich. Pieczemy dwa takie same placki.
Żółtka bełtamy z 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli masę jajeczno-mączną, cały czas mieszając, żeby nam się jaja nie ścięły bo zrobić się jajecznica w budyniu. Zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
Układamy jedno ciasto tak, żeby piana była na wierchu wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem, ale tak żeby piana z białek była wewnątrz, polewamy dowolną polewą czekoladwoą (można po prostu rozpuścic czekoladę w kilku łyżkach mleka i tym ozdobić)