- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Bardzo dobry krem napoleonkowy wypatrzony na blogu Dorotuś
3 szkl mleka (ja daję pełnotłuste)
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej-z małą górką
5 łyżek mąki ziemniaczanej-z małą górką
sok z 1 cytryny
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę dokładnie zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Do masy dolać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.Gorącym kremem przekładać ciasto.
Ja ten krem używam do napoleonek,tart,biszkoptów,babeczek itp.
Tutaj np.użyłam go do przełożenia czekoladowego biszkopta.I wyszło wyśmienicie
3 szkl mleka (ja daję pełnotłuste)
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej-z małą górką
5 łyżek mąki ziemniaczanej-z małą górką
sok z 1 cytryny
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę dokładnie zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Do masy dolać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.Gorącym kremem przekładać ciasto.
Ja ten krem używam do napoleonek,tart,biszkoptów,babeczek itp.
Tutaj np.użyłam go do przełożenia czekoladowego biszkopta.I wyszło wyśmienicie

