Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny, prawdziwy piernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Stale" data-source="post: 41934" data-attributes="member: 154"><p><strong>Pyszny, prawdziwy piernik</strong></p><p></p><p>składniki</p><p>1/2 kg miodu</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1/2 kostki masła</p><p>2 łyżki kakao</p><p>3 jajka</p><p>1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)</p><p>1 szklanka śmietany</p><p>1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej</p><p>Przyprawa:</p><p>1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików</p><p>1,5 łyżeczki cynamonu</p><p>1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej</p><p>1 łyżeczka przyprawy do piernika</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Miód, 1 szklanke cukru,</p><p>1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.</p><p>Do wystudzonej masy dodać kolejno</p><p>3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.</p><p>Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.</p><p>Porcja na 2 keksówki (większe)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Stale, post: 41934, member: 154"] [B]Pyszny, prawdziwy piernik[/B] składniki 1/2 kg miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 3 jajka 1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej) 1 szklanka śmietany 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej Przyprawa: 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików 1,5 łyżeczki cynamonu 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika sposób przygotowania Miód, 1 szklanke cukru, 1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia. Do wystudzonej masy dodać kolejno 3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek. Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza. Porcja na 2 keksówki (większe) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny, prawdziwy piernik
Top
Bottom