Pyszny tort by Lilli

Lilli

Member
Mar 25, 2008
17
0
0
Przyszła pora na mój "debiut przepisowy", uwaga, ta dam
icon_smile.gif
:

Pyszny tort by Lilli

składniki:
biszkopt np. ten (korzystałam z bardzo podobnego przepisu) - przepis
200 ml śmietanki 30 %
galretka o smaku czarnej porzeczki
bita śmietana w proszku (do rozrobienia z mlekiem)
gotowy krem czekoladowy (najlepiej dr etker)
masło+mleko do gotowego kremu
wiśnie w syropie (ok. 720 g)
2 łyżki cukru pudru i odrobina wody+kilka szczypt kakao

1. Przygotować krem - ptasie mleczko
- zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu; ostudzić ją
- ubić śmietankę (mi się nie udało tego dokonać, tylko delikatnie ją "podburzyłam", ale wszystko wyszło idealnie
icon_smile.gif
)
-do ubitej śmietanki dodać 1/4 szklanki płynnej galaretki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. godzinę, do czasu, aż masa zgęstnieje (reszcie galaretki po prostu pozwolić zastygnąć i np. podać do tortu)

2. Przygotować gotowy krem czekoladowy
- wg przepisu na opakowaniu ;)

3. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki(w poziomie
icon_smile.gif
)
-każdy placek obficie pokropić sokiem z wiśni (można dodać odrobinę rumu czy spirytusu)
- pierwszą warstwę posmarować częścia kremu czekoladowego, posypać wiśniami i pokryć kolejną (mniejszą) porcją kremu, przykryć drugim plackiem
- drugą warstwę posmarować kremem - ptasie mleczko (można dodatkowo posypać wiśniami), nałożyć trzeci placek

4. Tort pokryć bitą śmietaną (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) i ozdobić wedle uznania
- przygotować lukier: cukier puder utrzeć z odrobiną wody i kakao, polać obficie torcik
icon_smile.gif


___
Ciasto należy przechowywać w lodówce, wyjąć pół godziny przed podaniem. Najlepiej dać mu jeden dzień aby odpoczęło i przegryzło się
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy