Przyszła pora na mój "debiut przepisowy", uwaga, ta dam
:
Pyszny tort by Lilli
składniki:
biszkopt np. ten (korzystałam z bardzo podobnego przepisu) - przepis
200 ml śmietanki 30 %
galretka o smaku czarnej porzeczkibita śmietana w proszku (do rozrobienia z mlekiem)
gotowy krem czekoladowy (najlepiej dr etker)
masło+mleko do gotowego kremu
wiśnie w syropie (ok. 720 g)2 łyżki cukru pudru i odrobina wody+kilka szczypt kakao
1. Przygotować krem - ptasie mleczko
- zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu; ostudzić ją
- ubić śmietankę (mi się nie udało tego dokonać, tylko delikatnie ją "podburzyłam", ale wszystko wyszło idealnie
)
-do ubitej śmietanki dodać 1/4 szklanki płynnej galaretki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. godzinę, do czasu, aż masa zgęstnieje (reszcie galaretki po prostu pozwolić zastygnąć i np. podać do tortu)
2. Przygotować gotowy krem czekoladowy
- wg przepisu na opakowaniu
3. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki(w poziomie
)
-każdy placek obficie pokropić sokiem z wiśni (można dodać odrobinę rumu czy spirytusu)
- pierwszą warstwę posmarować częścia kremu czekoladowego, posypać wiśniami i pokryć kolejną (mniejszą) porcją kremu, przykryć drugim plackiem
- drugą warstwę posmarować kremem - ptasie mleczko (można dodatkowo posypać wiśniami), nałożyć trzeci placek
4. Tort pokryć bitą śmietaną (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) i ozdobić wedle uznania
- przygotować lukier: cukier puder utrzeć z odrobiną wody i kakao, polać obficie torcik
___
Ciasto należy przechowywać w lodówce, wyjąć pół godziny przed podaniem. Najlepiej dać mu jeden dzień aby odpoczęło i przegryzło się

Pyszny tort by Lilli
składniki:
biszkopt np. ten (korzystałam z bardzo podobnego przepisu) - przepis
200 ml śmietanki 30 %
galretka o smaku czarnej porzeczkibita śmietana w proszku (do rozrobienia z mlekiem)
gotowy krem czekoladowy (najlepiej dr etker)
masło+mleko do gotowego kremu
wiśnie w syropie (ok. 720 g)2 łyżki cukru pudru i odrobina wody+kilka szczypt kakao
1. Przygotować krem - ptasie mleczko
- zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu; ostudzić ją
- ubić śmietankę (mi się nie udało tego dokonać, tylko delikatnie ją "podburzyłam", ale wszystko wyszło idealnie

-do ubitej śmietanki dodać 1/4 szklanki płynnej galaretki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. godzinę, do czasu, aż masa zgęstnieje (reszcie galaretki po prostu pozwolić zastygnąć i np. podać do tortu)
2. Przygotować gotowy krem czekoladowy
- wg przepisu na opakowaniu
3. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki(w poziomie

-każdy placek obficie pokropić sokiem z wiśni (można dodać odrobinę rumu czy spirytusu)
- pierwszą warstwę posmarować częścia kremu czekoladowego, posypać wiśniami i pokryć kolejną (mniejszą) porcją kremu, przykryć drugim plackiem
- drugą warstwę posmarować kremem - ptasie mleczko (można dodatkowo posypać wiśniami), nałożyć trzeci placek
4. Tort pokryć bitą śmietaną (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) i ozdobić wedle uznania
- przygotować lukier: cukier puder utrzeć z odrobiną wody i kakao, polać obficie torcik

___
Ciasto należy przechowywać w lodówce, wyjąć pół godziny przed podaniem. Najlepiej dać mu jeden dzień aby odpoczęło i przegryzło się
