Tort
Biszkopt
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki tortowej (zwykłej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ciągle ubijać.
Potem dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
i mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Piekarnik nastawić na 175 C
piec ok. 35-45 minut
Wkładać do nagrzanego pieca.
Gotowy biszkopt jak juz ostygnie to za pomocą nitki - przepołowić go.
Masa:
1 puszka ananasów lub brzoskwiń
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
1 słoik dżemu np. wiśniowy
Będziemy jeszcze potrzebować:
- spirytus lub coś podobnego
- coś do ozdoby tortu
Otwieramy puszkę brzoskwiń, oddzielamy brzoskwinie od soku.
Do soku dodajemy trochę spirytusu - i tym właśnie nasączymy nasz cały biszkopt.
Owoce kroimy w kostkę. Można część zostawić do ozdoby.
Na nasączony biszkopt kładziemy (od dołu):
- dżem wiśniowy
przykrywamy kolejnym biszkoptem
- kładziemy ubitą śmietane i na to kawałeczki brzoskwiń
przykrywamy ostatnim już biszkoptem
- z pozostałej śmietany ozdabiamy tort
Jak tylko mi się uda załącze zdjecie.
Przepraszam z góry, że będzie to tylko kawałek tortu - ale sami zrozumiecie jak go zrobicie jak szybko znika.
Jest tak jakby lekki w smaku, rozpływa się w ustach i ma się wrażenie, że samemu zje się cały
jednak jest za słodki (bynajmniej dla mnie) aby zjeść go na raz samemu.
Biszkopt
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki tortowej (zwykłej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ciągle ubijać.
Potem dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
i mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Piekarnik nastawić na 175 C
piec ok. 35-45 minut
Wkładać do nagrzanego pieca.
Gotowy biszkopt jak juz ostygnie to za pomocą nitki - przepołowić go.
Masa:
1 puszka ananasów lub brzoskwiń
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
1 słoik dżemu np. wiśniowy
Będziemy jeszcze potrzebować:
- spirytus lub coś podobnego
- coś do ozdoby tortu
Otwieramy puszkę brzoskwiń, oddzielamy brzoskwinie od soku.
Do soku dodajemy trochę spirytusu - i tym właśnie nasączymy nasz cały biszkopt.
Owoce kroimy w kostkę. Można część zostawić do ozdoby.
Na nasączony biszkopt kładziemy (od dołu):
- dżem wiśniowy
przykrywamy kolejnym biszkoptem
- kładziemy ubitą śmietane i na to kawałeczki brzoskwiń
przykrywamy ostatnim już biszkoptem
- z pozostałej śmietany ozdabiamy tort
Jak tylko mi się uda załącze zdjecie.
Przepraszam z góry, że będzie to tylko kawałek tortu - ale sami zrozumiecie jak go zrobicie jak szybko znika.
Jest tak jakby lekki w smaku, rozpływa się w ustach i ma się wrażenie, że samemu zje się cały

