- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Obiecałam, podaję:
Pyzy nadziewane mięsem
Składniki:
Ziemniaki umyć. 1/3 ugotować w mundurkach, obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Resztę surowych ziemniaków o brać i również zemleć, postawić na kilka minut w misce. Następnie miazgę odcisnąć i dodać do niej pozostałą na dnie naczynia (po odlaniu soku) mąkę ziemniaczaną, masę z ugotowanych ziemniaków, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pokroić na placki grubości 2cm. Na każdy placek nałożyć porcję nadzienia, formować kulki wielkości orzecha włoskiegoi układać na stolnicy oprószonej mąką.
Zagotować wodę z solą i do wrzątku wkładać tyle pyz, by swobodnie pływały. Po p owtórnym zawrzeniu wody gotować je na wolnym ogniu ok 15min. Przed odcedzeniem sprawdzić, czy są ugotowane. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać gorące, polane zrumienioną słoniną, z sezonową surówką lub sałatką.
Przepis pochodzi z książki Tadeusza Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".
Uwagi:
1. jest to porcja dla dwóch dorosłych, głodnych osób lub dla 3ch mniej głodnych
2. najlepsze są ziemniaki z dużą zawartością skrobi.
3. Do mięsa mielonego można dodać majeranek
4. dooooooooooobre są...
Pyzy nadziewane mięsem
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 60g mąki pszennej
- 40g słoniny
- sól
- 150g wieprzowiny
- 2 łyżki bułki tartej
- 20g smalcu
- cebula
- pieprz i sól
Ziemniaki umyć. 1/3 ugotować w mundurkach, obrać, zemleć w maszynce do mięsa. Resztę surowych ziemniaków o brać i również zemleć, postawić na kilka minut w misce. Następnie miazgę odcisnąć i dodać do niej pozostałą na dnie naczynia (po odlaniu soku) mąkę ziemniaczaną, masę z ugotowanych ziemniaków, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pokroić na placki grubości 2cm. Na każdy placek nałożyć porcję nadzienia, formować kulki wielkości orzecha włoskiegoi układać na stolnicy oprószonej mąką.
Zagotować wodę z solą i do wrzątku wkładać tyle pyz, by swobodnie pływały. Po p owtórnym zawrzeniu wody gotować je na wolnym ogniu ok 15min. Przed odcedzeniem sprawdzić, czy są ugotowane. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać gorące, polane zrumienioną słoniną, z sezonową surówką lub sałatką.
Przepis pochodzi z książki Tadeusza Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".
Uwagi:
1. jest to porcja dla dwóch dorosłych, głodnych osób lub dla 3ch mniej głodnych
2. najlepsze są ziemniaki z dużą zawartością skrobi.
3. Do mięsa mielonego można dodać majeranek
4. dooooooooooobre są...