Quesadillas z chorizo i papryką

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Pyszna quesadilla. Jako bazę wzięłam przepis pochodzący stąd, ale troszkę pozmieniałam i wyszło pysznie.

4 pszenne tortille
150 g chorizo (ja miałam w plasterkach)
1 duży ząbek czosnku
1 średnia posiekana cebula (u mnie czerwona)
1 papryczka jalapeno (ja miałam marynowaną w plasterkach - dałam ok. 5 plasterków)
1 duża czerwona papryka (całkowicie mój dodatek )
ok. 1 szklanki tartego sera (np. cheddara, mozzarelli, - dobrze topiącego się i ciągnącego)
1 łyżka oleju roślinnego
posiekana kolendra lub natka pietruszki (u mnie natka)

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie papryczkę jalapeno. Ząbek czosnku miażdżymy, obieramy i drobno kroimy. Chorizo kroimy w drobną kostkę (w moim przypadku plasterki pokroiłam w paseczki).

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego paprykę, cebulę, czosnek i chorizo. Podsmażamy na średnim ogniu aż papryka zmięknie, a cebula i czosnek zezłocą się. Na talerzu układamy ręczniki papierowe, przekładamy na nie zawartość patelni. Przykrywamy ręcznikami papierowymi, odsączamy tłuszcz (jak najwięcej się da - ja ułożyłam na talerzu 2 ręczniki papierowe, przykryłam również dwoma, a potem wymieniłam ręczniki ponownie na 2 z każdej strony). Gdy już odsączymy tłuszcz mieszamy całość z posiekaną papryczką jalapeno.

Na dwóch tortillach rozsypujemy po 1/4 sera, układamy na każdej po 1/2 farszu, posypujemy posiekaną zieleniną i ponownie po 1/4 sera. Całość przykrywamy pozostałymi dwiema tortillami. Smażymy na suchej, gorącej patelni (lub na grillu np. elektrycznym) z obu stron aż do rozpuszczenia się sera. Następnie kroimy w trójkąty i podajemy.

IMG_4523.JPG

Załączniki

• IMG_4523.JPG
    IMG_4523.JPG
    246.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Mam ochotę coś z tych przepisów upichcić, ale zastanawiam się jakiego użyć sera zamiennie zamiast tego z oryginalnych przepisów.
gruebel_2.gif

Przyznam szczerze, że określenie szklanka tartego sera nic mi nie mówi, bo sery są tak różne.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W Meksyku zazwyczaj uzywa się sera oaxaca, jest to ser półmiękki o włóknistej strukturze, tu go widać drugi od góru: http://www.foodsubs.com/Chessoft.html Ja zazwyczaj używam do quesadillas mozzarelli ale lubię też cheddar, lub mimolette, ważne żeby ser dobrze się topił, a jak jest jeszcze ciągnący, to jest już bardzo dobrze
icon_smile.gif
Wg w/w strony, można uzyć także provolone, sera munster lub monterrey jack.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy