- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Pyszna quesadilla. Jako bazę wzięłam przepis pochodzący stąd, ale troszkę pozmieniałam i wyszło pysznie.
4 pszenne tortille
150 g chorizo (ja miałam w plasterkach)
1 duży ząbek czosnku
1 średnia posiekana cebula (u mnie czerwona)
1 papryczka jalapeno (ja miałam marynowaną w plasterkach - dałam ok. 5 plasterków)
1 duża czerwona papryka (całkowicie mój dodatek )
ok. 1 szklanki tartego sera (np. cheddara, mozzarelli, - dobrze topiącego się i ciągnącego)
1 łyżka oleju roślinnego
posiekana kolendra lub natka pietruszki (u mnie natka)
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie papryczkę jalapeno. Ząbek czosnku miażdżymy, obieramy i drobno kroimy. Chorizo kroimy w drobną kostkę (w moim przypadku plasterki pokroiłam w paseczki).
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego paprykę, cebulę, czosnek i chorizo. Podsmażamy na średnim ogniu aż papryka zmięknie, a cebula i czosnek zezłocą się. Na talerzu układamy ręczniki papierowe, przekładamy na nie zawartość patelni. Przykrywamy ręcznikami papierowymi, odsączamy tłuszcz (jak najwięcej się da - ja ułożyłam na talerzu 2 ręczniki papierowe, przykryłam również dwoma, a potem wymieniłam ręczniki ponownie na 2 z każdej strony). Gdy już odsączymy tłuszcz mieszamy całość z posiekaną papryczką jalapeno.
Na dwóch tortillach rozsypujemy po 1/4 sera, układamy na każdej po 1/2 farszu, posypujemy posiekaną zieleniną i ponownie po 1/4 sera. Całość przykrywamy pozostałymi dwiema tortillami. Smażymy na suchej, gorącej patelni (lub na grillu np. elektrycznym) z obu stron aż do rozpuszczenia się sera. Następnie kroimy w trójkąty i podajemy.

4 pszenne tortille
150 g chorizo (ja miałam w plasterkach)
1 duży ząbek czosnku
1 średnia posiekana cebula (u mnie czerwona)
1 papryczka jalapeno (ja miałam marynowaną w plasterkach - dałam ok. 5 plasterków)
1 duża czerwona papryka (całkowicie mój dodatek )
ok. 1 szklanki tartego sera (np. cheddara, mozzarelli, - dobrze topiącego się i ciągnącego)
1 łyżka oleju roślinnego
posiekana kolendra lub natka pietruszki (u mnie natka)
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie papryczkę jalapeno. Ząbek czosnku miażdżymy, obieramy i drobno kroimy. Chorizo kroimy w drobną kostkę (w moim przypadku plasterki pokroiłam w paseczki).
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego paprykę, cebulę, czosnek i chorizo. Podsmażamy na średnim ogniu aż papryka zmięknie, a cebula i czosnek zezłocą się. Na talerzu układamy ręczniki papierowe, przekładamy na nie zawartość patelni. Przykrywamy ręcznikami papierowymi, odsączamy tłuszcz (jak najwięcej się da - ja ułożyłam na talerzu 2 ręczniki papierowe, przykryłam również dwoma, a potem wymieniłam ręczniki ponownie na 2 z każdej strony). Gdy już odsączymy tłuszcz mieszamy całość z posiekaną papryczką jalapeno.
Na dwóch tortillach rozsypujemy po 1/4 sera, układamy na każdej po 1/2 farszu, posypujemy posiekaną zieleniną i ponownie po 1/4 sera. Całość przykrywamy pozostałymi dwiema tortillami. Smażymy na suchej, gorącej patelni (lub na grillu np. elektrycznym) z obu stron aż do rozpuszczenia się sera. Następnie kroimy w trójkąty i podajemy.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: