- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Bardzo smaczna quesadilla, przepis pochodzi stąd: klik
Salsa pico de gallo
2 pomidory
1 cebula
1 papryczka jalapeno
1 łyżka posiekanej kolendry (pominęłam, bo nie miałam)
sok z 2 limonek
sól, pieprz
Pomidory kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy bardzo drobno. Jalapeno pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do przegryzienia się smaków.
Quesadillas z kurczakiem
4 tortille
2 piersi kurczaka
1/2 cebuli
1 zielona papryka (nie miałam, użyłam czerwonej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka startego sera
ew. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (ja tą śmietanę pominęłam)
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w paseczki piersi z kurczaka (ja dodatkowo obsypałam je chilli i ziołowym pieprzem) i smażymy je. Zdejmujemy kurczaka z patelni. Na patelnię wlewamy znowu 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej do miękkości pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Do miękkich warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Mieszamy z połową salsy pico de gallo oraz z usmażonym kurczakiem. Odstawiamy na bok, utrzymując ciepłe.
Na suchej patelni (najlepiej żeliwnej) podgrzewamy jedną tortillę. Wykładamy na nią 1/4 sera, następnie 1/2 kurczaka z warzywami, ponownie 1/4 sera i drugą tortillę. Gdy spodnia tortilla będzie już brązowa i chrupiąca odwracamy całość na drugą stronę i podsmażamy drugą tortillę. Zdejmujemy z patelni, kroimy w ćwiartki lub trójkąty. Z resztą składników postępujemy tak samo. Podajemy z pozostałą salsą pico de gallo oraz kwaśną śmietaną.

Salsa pico de gallo
2 pomidory
1 cebula
1 papryczka jalapeno
1 łyżka posiekanej kolendry (pominęłam, bo nie miałam)
sok z 2 limonek
sól, pieprz
Pomidory kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy bardzo drobno. Jalapeno pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do przegryzienia się smaków.
Quesadillas z kurczakiem
4 tortille
2 piersi kurczaka
1/2 cebuli
1 zielona papryka (nie miałam, użyłam czerwonej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka startego sera
ew. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (ja tą śmietanę pominęłam)
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w paseczki piersi z kurczaka (ja dodatkowo obsypałam je chilli i ziołowym pieprzem) i smażymy je. Zdejmujemy kurczaka z patelni. Na patelnię wlewamy znowu 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej do miękkości pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Do miękkich warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Mieszamy z połową salsy pico de gallo oraz z usmażonym kurczakiem. Odstawiamy na bok, utrzymując ciepłe.
Na suchej patelni (najlepiej żeliwnej) podgrzewamy jedną tortillę. Wykładamy na nią 1/4 sera, następnie 1/2 kurczaka z warzywami, ponownie 1/4 sera i drugą tortillę. Gdy spodnia tortilla będzie już brązowa i chrupiąca odwracamy całość na drugą stronę i podsmażamy drugą tortillę. Zdejmujemy z patelni, kroimy w ćwiartki lub trójkąty. Z resztą składników postępujemy tak samo. Podajemy z pozostałą salsą pico de gallo oraz kwaśną śmietaną.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: