Quesadillas z kurczakiem

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Quesadillas z kurczakiem

Szybkie i pikantne, mozna wykorzystac resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia

Sos majonezowy:
4 lyzki majonezu
2 lyzki posiekanej ostrej papryczki konserwowej jalapeño lub swiezej
2 lyzki marynaty z papryczek, lub ogorkow konserwowych
szczypta cukru
1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki
1/2 lyzeczki cuminu
szczypta cayenne
zabek posiekanego czosnku
szczypta soli

2 spore filety z piersi kurczaka (pieczone lub gotowane, mozna krotko zamarynowac w oleju z sokiem z limonki i przyprawami)
4 - 25cm tortilla (z maki)
100g startego sera cheddar
100g innego ostrego sera (moze z jalapeño)

Przygotowac sosik majonezowy - wszystkie skladniki polaczyc w malej miseczce i zostawic aby smaki sie przegryzly. Przyprawione do smaku filety (sol, pieprz, cumin, papryka) usmazyc na oleju i pokroic na bardzo cieniutkie paseczki. Spora patelnie, taka aby zmiescila sie na niej tortilla, lekko rozgrzac, polozyc na niej tortilla. Wszystkie skladniki rozkladac tylko na jednej polowie placka - najpierw ser, potem plasterki kurczaka i lyzka sosu majonezowego. Przykryc druga polowa, lekko przycisnac i smazyc okolo minuty, potem odwrocic i smazyc kilka minut az ser sie ladnie rozpusci i kurczak bedzie goracy. Powtorzyc z pozostalymi skladnikami. Mozna gotowe, usmazone tortillas trzymac w cieplym piekarniku. Podawac z salsa, quacamole, kleksem gestej kwasnej smietany. Jako dodatek - ryz, zielona salata lub dowolna surowka.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Spróbowałam i było za mało, choć zrobiłam z podwójnej porcji. Moja łakomczuchy zajadały się aż im się uszy trzęsły
mniam.gif
. Teraz ciągle tylko słyszę kiedy będzie powtórka.

Sosik wspaniały!!
daumen.gif

Z pewnością będzie! Dziękuję
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy