Quesadillas z kurczakiem
Szybkie i pikantne, mozna wykorzystac resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia
Sos majonezowy:
4 lyzki majonezu
2 lyzki posiekanej ostrej papryczki konserwowej jalapeño lub swiezej
2 lyzki marynaty z papryczek, lub ogorkow konserwowych
szczypta cukru
1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki
1/2 lyzeczki cuminu
szczypta cayenne
zabek posiekanego czosnku
szczypta soli
2 spore filety z piersi kurczaka (pieczone lub gotowane, mozna krotko zamarynowac w oleju z sokiem z limonki i przyprawami)
4 - 25cm tortilla (z maki)
100g startego sera cheddar
100g innego ostrego sera (moze z jalapeño)
Przygotowac sosik majonezowy - wszystkie skladniki polaczyc w malej miseczce i zostawic aby smaki sie przegryzly. Przyprawione do smaku filety (sol, pieprz, cumin, papryka) usmazyc na oleju i pokroic na bardzo cieniutkie paseczki. Spora patelnie, taka aby zmiescila sie na niej tortilla, lekko rozgrzac, polozyc na niej tortilla. Wszystkie skladniki rozkladac tylko na jednej polowie placka - najpierw ser, potem plasterki kurczaka i lyzka sosu majonezowego. Przykryc druga polowa, lekko przycisnac i smazyc okolo minuty, potem odwrocic i smazyc kilka minut az ser sie ladnie rozpusci i kurczak bedzie goracy. Powtorzyc z pozostalymi skladnikami. Mozna gotowe, usmazone tortillas trzymac w cieplym piekarniku. Podawac z salsa, quacamole, kleksem gestej kwasnej smietany. Jako dodatek - ryz, zielona salata lub dowolna surowka.
Szybkie i pikantne, mozna wykorzystac resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia
Sos majonezowy:
4 lyzki majonezu
2 lyzki posiekanej ostrej papryczki konserwowej jalapeño lub swiezej
2 lyzki marynaty z papryczek, lub ogorkow konserwowych
szczypta cukru
1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki
1/2 lyzeczki cuminu
szczypta cayenne
zabek posiekanego czosnku
szczypta soli
2 spore filety z piersi kurczaka (pieczone lub gotowane, mozna krotko zamarynowac w oleju z sokiem z limonki i przyprawami)
4 - 25cm tortilla (z maki)
100g startego sera cheddar
100g innego ostrego sera (moze z jalapeño)
Przygotowac sosik majonezowy - wszystkie skladniki polaczyc w malej miseczce i zostawic aby smaki sie przegryzly. Przyprawione do smaku filety (sol, pieprz, cumin, papryka) usmazyc na oleju i pokroic na bardzo cieniutkie paseczki. Spora patelnie, taka aby zmiescila sie na niej tortilla, lekko rozgrzac, polozyc na niej tortilla. Wszystkie skladniki rozkladac tylko na jednej polowie placka - najpierw ser, potem plasterki kurczaka i lyzka sosu majonezowego. Przykryc druga polowa, lekko przycisnac i smazyc okolo minuty, potem odwrocic i smazyc kilka minut az ser sie ladnie rozpusci i kurczak bedzie goracy. Powtorzyc z pozostalymi skladnikami. Mozna gotowe, usmazone tortillas trzymac w cieplym piekarniku. Podawac z salsa, quacamole, kleksem gestej kwasnej smietany. Jako dodatek - ryz, zielona salata lub dowolna surowka.