- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Przepis znaleziony w zasobach imp
Ciasto:
400 g pełnoziarnistej mąki i mąka do podsypywania przy wałkowaniu
60 g masła
100 g jogurtu naturalnego
sól
czarny pieprz
Nadzienie:
3 czerwone papryki
1 por
2 cebule
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
4 gałązki oregano
3 jajka
150 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g jogurtu naturalnego
1 ˝ łyżki stołowej mąki kukurydzianej
1–2 łyżki stołowe płatków suszonej czerwonej papryki
12 czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miski i wrzuć masło pokrojone w kostkę. Dodaj jogurt, sól i pieprz; szybko uformuj gładkie ciasto. Następnie ukształtuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Umyj papryki i pokrój je w plasterki. Oczyść por i drobno posiekaj. Ja najpierw kroję wzdłuż a potem na cieniusieńkie plasterki. Obierz cebule i czosnek, pokrój je w drobną kostkę lub posiekaj, podobnie pietruszkę. Odłóż dwie gałązki oregano (do dekoracji), a z reszty zerwij listki i posiekaj.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść masłem lub margaryną okrągłą formę do tarty o średnicy około 26 centymetrów. Umieść ciasto w formie lekko posypanej mąką i dobrze rozwałkuj, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Ja czasem nie wałkuję tylko ugniatam palcami i formuję w formie.
Ubij jajka, śmietanę, jogurt i mąkę kukurydzianą z solą, szczyptą pieprzu i płatkami papryki.
Dodaj i wymieszaj razem przygotowane warzywa i zioła.
Wylej nadzienie na spód tarty i posyp je czarnymi oliwkami.
Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż nabierze złotobrązo-wego koloru. Wyciągnij, udekoruj oregano i podawaj.
Quiche możesz podać gorący lub zimny.
Ciasto:
400 g pełnoziarnistej mąki i mąka do podsypywania przy wałkowaniu
60 g masła
100 g jogurtu naturalnego
sól
czarny pieprz
Nadzienie:
3 czerwone papryki
1 por
2 cebule
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
4 gałązki oregano
3 jajka
150 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g jogurtu naturalnego
1 ˝ łyżki stołowej mąki kukurydzianej
1–2 łyżki stołowe płatków suszonej czerwonej papryki
12 czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miski i wrzuć masło pokrojone w kostkę. Dodaj jogurt, sól i pieprz; szybko uformuj gładkie ciasto. Następnie ukształtuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Umyj papryki i pokrój je w plasterki. Oczyść por i drobno posiekaj. Ja najpierw kroję wzdłuż a potem na cieniusieńkie plasterki. Obierz cebule i czosnek, pokrój je w drobną kostkę lub posiekaj, podobnie pietruszkę. Odłóż dwie gałązki oregano (do dekoracji), a z reszty zerwij listki i posiekaj.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść masłem lub margaryną okrągłą formę do tarty o średnicy około 26 centymetrów. Umieść ciasto w formie lekko posypanej mąką i dobrze rozwałkuj, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Ja czasem nie wałkuję tylko ugniatam palcami i formuję w formie.
Ubij jajka, śmietanę, jogurt i mąkę kukurydzianą z solą, szczyptą pieprzu i płatkami papryki.
Dodaj i wymieszaj razem przygotowane warzywa i zioła.
Wylej nadzienie na spód tarty i posyp je czarnymi oliwkami.
Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż nabierze złotobrązo-wego koloru. Wyciągnij, udekoruj oregano i podawaj.
Quiche możesz podać gorący lub zimny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: