Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quiche paprykowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1267427" data-attributes="member: 9634"><p>Przepis znaleziony w zasobach <a href="http://www.imponline.pl/" target="_blank">imp</a></p><p></p><p><strong>Ciasto: </strong></p><p>400 g pełnoziarnistej mąki i mąka do podsypywania przy wałkowaniu</p><p>60 g masła</p><p>100 g jogurtu naturalnego</p><p>sól</p><p>czarny pieprz</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>3 czerwone papryki</p><p>1 por</p><p>2 cebule</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>garść natki pietruszki </p><p>4 gałązki oregano</p><p>3 jajka</p><p>150 g gęstej kwaśnej śmietany</p><p>150 g jogurtu naturalnego</p><p>1 ˝ łyżki stołowej mąki kukurydzianej</p><p>1–2 łyżki stołowe płatków suszonej czerwonej papryki</p><p>12 czarnych oliwek</p><p></p><p><strong>Sposób przygotowania:</strong></p><p>Wsyp mąkę do miski i wrzuć masło pokrojone w kostkę. Dodaj jogurt, sól i pieprz; szybko uformuj gładkie ciasto. Następnie ukształtuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.</p><p></p><p>Umyj papryki i pokrój je w plasterki. Oczyść por i drobno posiekaj. Ja najpierw kroję wzdłuż a potem na cieniusieńkie plasterki. Obierz cebule i czosnek, pokrój je w drobną kostkę lub posiekaj, podobnie pietruszkę. Odłóż dwie gałązki oregano (do dekoracji), a z reszty zerwij listki i posiekaj.</p><p></p><p>Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść masłem lub margaryną okrągłą formę do tarty o średnicy około 26 centymetrów. Umieść ciasto w formie lekko posypanej mąką i dobrze rozwałkuj, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Ja czasem nie wałkuję tylko ugniatam palcami i formuję w formie.</p><p></p><p>Ubij jajka, śmietanę, jogurt i mąkę kukurydzianą z solą, szczyptą pieprzu i płatkami papryki.</p><p>Dodaj i wymieszaj razem przygotowane warzywa i zioła.</p><p></p><p>Wylej nadzienie na spód tarty i posyp je czarnymi oliwkami.</p><p></p><p>Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż nabierze złotobrązo-wego koloru. Wyciągnij, udekoruj oregano i podawaj. </p><p>Quiche możesz podać gorący lub zimny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1267427, member: 9634"] Przepis znaleziony w zasobach [URL="http://www.imponline.pl/"]imp[/URL] [B]Ciasto: [/B] 400 g pełnoziarnistej mąki i mąka do podsypywania przy wałkowaniu 60 g masła 100 g jogurtu naturalnego sól czarny pieprz [B]Nadzienie:[/B] 3 czerwone papryki 1 por 2 cebule 1 ząbek czosnku garść natki pietruszki 4 gałązki oregano 3 jajka 150 g gęstej kwaśnej śmietany 150 g jogurtu naturalnego 1 ˝ łyżki stołowej mąki kukurydzianej 1–2 łyżki stołowe płatków suszonej czerwonej papryki 12 czarnych oliwek [B]Sposób przygotowania:[/B] Wsyp mąkę do miski i wrzuć masło pokrojone w kostkę. Dodaj jogurt, sól i pieprz; szybko uformuj gładkie ciasto. Następnie ukształtuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Umyj papryki i pokrój je w plasterki. Oczyść por i drobno posiekaj. Ja najpierw kroję wzdłuż a potem na cieniusieńkie plasterki. Obierz cebule i czosnek, pokrój je w drobną kostkę lub posiekaj, podobnie pietruszkę. Odłóż dwie gałązki oregano (do dekoracji), a z reszty zerwij listki i posiekaj. Nagrzej piekarnik do 200°C. Natłuść masłem lub margaryną okrągłą formę do tarty o średnicy około 26 centymetrów. Umieść ciasto w formie lekko posypanej mąką i dobrze rozwałkuj, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Ja czasem nie wałkuję tylko ugniatam palcami i formuję w formie. Ubij jajka, śmietanę, jogurt i mąkę kukurydzianą z solą, szczyptą pieprzu i płatkami papryki. Dodaj i wymieszaj razem przygotowane warzywa i zioła. Wylej nadzienie na spód tarty i posyp je czarnymi oliwkami. Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż nabierze złotobrązo-wego koloru. Wyciągnij, udekoruj oregano i podawaj. Quiche możesz podać gorący lub zimny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quiche paprykowy*
Bottom