- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Quiche szpinakowy

Przepis pochodzi z encyklopedii sztuki kulinarnej "tarty i pizze" zmodyfikowany oczywiście przeze mnie

250 g mąki
125 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
260 g szpinaku z puszki bądź mrożonego.
250 g sera białeg
150 g utartego sera żółtego
250 ml mleka
2 jaja
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz.
Mąkę przesiewamy wraz z solą, mieszamy. Dodajemy zimne masło i drobno siekami ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dodajemy wodę i szybko zarabiamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim natłuszczoną okrągłą formę. Ja wykorzystałam ceramiczną formę do tart. Ciasto zapiekamy pod przykryciem papieru do pieczenia obciążonego kilkoma ziarnami fasoli w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Szpinak wkładamy do rondla i odparowujemy. Trzeba zrobić to naprawdę dobrze inaczej tarta się nie uda będzie bardzo miękka o rzadkiej konsystencji. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek również obieramy i miażdżymy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i wrzucamy cebulkę wraz z czosnkiem. Podsmażamy aż się ładnie zeszkli. Biały ser przecieramy przez sito bądź mielimy, dodajemy jajka i mleko.
Masę serowo - jajeczną mieszamy z przestudzonym szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i solą.
Na zapieczony spód quiche'a wykładamy masę szpinakową i teraz pojawiają się trzy opcje :
1. Możemy dodać do niej filety anchois odsączone z oleju
2. Paluszki krabowe pokrojone w małą kostkę
3. Pozostawić ją bez dodaktów.
Posypujemy quiche'a startym na drobnej tarce serem żółtym i zapiekamy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu Quiche'a należy ostudzić. Podawać na gorąco lub zimno.
Smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: