- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
*250g quinoa
*1 duza cebula
*1 glowka kapusty wloskiej
*swieza szalwia(ja zastapilam suszona)
*1 lyzka oleju
*750ml bulionu warzywnego
*1 lyzka masla lub ghee
*150ml smietany(32%)
*1-2 lyzek maki ryzowej(mozna zastapic jakims innym "spajaczem")
*sol ziolowa, pieprz
*pare nitek szafranu
-ziarno quinoa dac na sito, wyplukac dobrze w cieplej wodzie, zostawic do odciekniecia
-cebule obrac pokroic w kosteczke
-w garnku rozgrzac olej poddusic cebulke, dodac quinoe troszke wysuszyc
zalac 500ml bulionem i gotowac na srednim ogniu 20 minut
-kapuste obrac z zewnetrznych lisci, pokroic na cwiartki, usunac strunk, ale tak zeby wszystkie liscie sie trzymaly
-rozpuscic maslo na patelni dodac kapuste i szalwie, obsmazyc z kazdej strony
-zalac resztka bulionu i dusic ok.10 minut
-wyjac kapuste z patelni, dac na sitko i wylapac kapiacy sos
-do resztki plynu na patelni dodac smietanke+szafran+odkapnieta wode z kapusty+make ryzowa, mieszac az do uzyskania odpowiedniej gestosci
doprawic wg. potrzeb sola i pieprzem
na talerz dac quinoe, kapuste i polac sosem
Quinoa jest bardzo waznym skladnikiem zywienia wegetarianow
byla jednym z glownych(obok kukurydzy i ziemniakow) skladnikow zywieniowych Inkow.
Popadla dlugo w zapomnienie, lecz ostatnimi czasy zyskuje znowu na popularnosci, poniewaz jest dobrze przyswajana przez alergikow(bezgultenowa) zawiera proteiny wysokiej jakosci(20% bialka; w porownaniu:ryz 7,5%, pszenica 14%)
Quinoa jest wspanialym zrodlem enzymow, skladnikow wlokiennych(Ballaststoffe), Omega-6 kwasow tluszczowych, wapnia, magnezu, potasu, zelaza, cynku, miedzi, witaminy B6, niacyny i taminy
*1 duza cebula
*1 glowka kapusty wloskiej
*swieza szalwia(ja zastapilam suszona)
*1 lyzka oleju
*750ml bulionu warzywnego
*1 lyzka masla lub ghee
*150ml smietany(32%)
*1-2 lyzek maki ryzowej(mozna zastapic jakims innym "spajaczem")
*sol ziolowa, pieprz
*pare nitek szafranu
-ziarno quinoa dac na sito, wyplukac dobrze w cieplej wodzie, zostawic do odciekniecia
-cebule obrac pokroic w kosteczke
-w garnku rozgrzac olej poddusic cebulke, dodac quinoe troszke wysuszyc
zalac 500ml bulionem i gotowac na srednim ogniu 20 minut
-kapuste obrac z zewnetrznych lisci, pokroic na cwiartki, usunac strunk, ale tak zeby wszystkie liscie sie trzymaly
-rozpuscic maslo na patelni dodac kapuste i szalwie, obsmazyc z kazdej strony
-zalac resztka bulionu i dusic ok.10 minut
-wyjac kapuste z patelni, dac na sitko i wylapac kapiacy sos
-do resztki plynu na patelni dodac smietanke+szafran+odkapnieta wode z kapusty+make ryzowa, mieszac az do uzyskania odpowiedniej gestosci
doprawic wg. potrzeb sola i pieprzem
na talerz dac quinoe, kapuste i polac sosem

Quinoa jest bardzo waznym skladnikiem zywienia wegetarianow
byla jednym z glownych(obok kukurydzy i ziemniakow) skladnikow zywieniowych Inkow.
Popadla dlugo w zapomnienie, lecz ostatnimi czasy zyskuje znowu na popularnosci, poniewaz jest dobrze przyswajana przez alergikow(bezgultenowa) zawiera proteiny wysokiej jakosci(20% bialka; w porownaniu:ryz 7,5%, pszenica 14%)
Quinoa jest wspanialym zrodlem enzymow, skladnikow wlokiennych(Ballaststoffe), Omega-6 kwasow tluszczowych, wapnia, magnezu, potasu, zelaza, cynku, miedzi, witaminy B6, niacyny i taminy