"Cycki Murzynki"

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepis mam od bratowej a skąd ona go wzięła, nie mam pojęcia. Dobre jest i ładne to znane chyba już wszystkim ciasto:

1 szklanka maku
15 dag wiórków kokosowych
6 białek
6 łyżek cukru

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni

Krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru)

1 masło roślinne/margaryna/masło
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka wódki
1 żółtko
Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu.

Poncz:
1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem

1 paczka okrągłych biszkoptów

Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w ponczu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce (rodzynku?). Poczekać, aż stężeje i masa, i czekolada.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Wstaw tu, przecież nic się nie stanie.
A w tym moim pewnie też do ciasta można dać całe jajka ale ja nie próbowałam, bo zawsze jakoś wszystko udaje mi się wykorzystać do innych rzeczy

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
To wklejam

CYCKI MURZYNKI
Składniki:
Ciasto:
9 białek
2/3 szkl cukru pudru
1 i 2/3 szkl wiórków kokosowych
1 i 1/4 szkl maku
5 żółtek
Krem:
300 g masła
1/3 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
1 litr mleka
4 żółtka
Polewa:
3 łyżki masła
1 szkl cukru pudru
5 łyżek kakao
1 i 1/3 szkl mleka
Dodatki:
1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
1 szkl wódki lub innego alkoholu
1/3 szkl wody
rodzynki lub kropelki czekoladowe

Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 20 min. Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C, po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku; otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać.)
Ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami i zmiksować z zimnym budyniem waniliowym.
Ugotować polewę z podanych składników. Gotować aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce, zalać przestudzoną polewą czekoladową,. Trzymać w chłodnym miejscu.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Odświeżam, bo zdjęć nikt nie dał. Troche polewa za gęsta była bo za bardzo podstudziłam i cycki nie całkiem w czekoladowym odcieniu
icon_mrgreen.gif

Obraz_100.jpg Obraz_099.jpg Obraz_098.jpg

Załączniki

• Obraz_098.jpg
    Obraz_098.jpg
    63.2 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_099.jpg
    Obraz_099.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_100.jpg
    Obraz_100.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 1

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze
icon_eek.gif
wspaniałe!

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
to ciasto ma już kupę lat a od zawsze wygląda spaniale..pamiętam jak naście lat temu to był hicior wszelkich niedzielnych imprezek:) wspaniałe..trzeba by odnowić
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Odświeżcie, odświeżcie ciasto, bo pyszne jest. Dobra alternatywa na zostające z kruchych wypieków białka
fiesgrins.gif
Co tam dobra, rewelacyjna, bo z alkoholem i kremem karpatkowym
lecker.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
ciasto stare jak świat.Ale pyszne i delikatniutkie
icon_smile.gif

Roxi58

Member
Kwi 4, 2006
2
0
0
witam ja robie cycuszki z jaszcze innych proporcji a na pierwszą warstwę idzie biszkopt masa makowe masa biszkopty a do nasączania biszkoptów używam rumu rozcieńczonego woda

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A oddzielasz biszkopt od masy makowej jakimś kremem? W sumie interesujaca wariacja
icon_wink.gif

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
W moim domu to ciasto znane jest jako"pijak"
Ja robię podobnie ciasto. Masę troszkę inaczej: gotuję 2 budynie w połowie mleka z cukrem i do goracych dodaję żółtka. Później do wystygnięcia. O ile nie zjem całego budyniu, bo uwielobiam budyń z żółtkami
mniam.gif
to do wystygniętego budyniu wkręcam masło. Dodaję soku z cytryny i 100ml. spirytusu. Jeżeli jest mocno zadkie to odrobinke (ale odrobinkę) żelatyny rozmieszanej z mlekiem. Ale to w ostateczności!! Całość mikserem na gładką masę. No i kładę ciasto to kokosowo-makowe, krem budyniowy i biszkopty. Biszkopty układam jeden obok drugiego i każdy wsześniej moczę w wódce. Czasami Pod biszkopty daję także wisienki ze spirytusu. No i oczywiście czekolada na górę.
Wychodzi mi ciasto tylko dla dorosłych!
lecker.gif

Moja rodzinka uwielbia. A jakiś czas temu zrobiłam w tortownicy i podałam jako tort urodzinowy mojemu facetowi. I teraz i on i mój przyszły teść (hhmmm... no dobra, z tym się jeszcze zobaczy
icon_razz.gif
) marudzą mi o pijaka ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy