- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis mam od bratowej a skąd ona go wzięła, nie mam pojęcia. Dobre jest i ładne to znane chyba już wszystkim ciasto:
1 szklanka maku
15 dag wiórków kokosowych
6 białek
6 łyżek cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni
Krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru)
1 masło roślinne/margaryna/masło
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka wódki
1 żółtko
Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu.
Poncz:
1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem
1 paczka okrągłych biszkoptów
Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w ponczu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce (rodzynku?). Poczekać, aż stężeje i masa, i czekolada.
1 szklanka maku
15 dag wiórków kokosowych
6 białek
6 łyżek cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni
Krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru)
1 masło roślinne/margaryna/masło
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka wódki
1 żółtko
Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu.
Poncz:
1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem
1 paczka okrągłych biszkoptów
Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w ponczu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce (rodzynku?). Poczekać, aż stężeje i masa, i czekolada.
Ostatnią edycję dokonał moderator: