- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo ciekawy i bardzo smaczny pomysł na sałatkę o znanej duńskiej czy też szwedzkiej nucie smakowej. Pomysł na niebanalne śniadanie lub ciekawą kolację. Użyjcie parówek dobrej jakości ( tak, wbrew pozorom, są takie, trzeba tylko czytać skład!) a na pewno polubicie to danie tak, jak my. Połączenie dwóch rodzajów ogórków ze słodko-kwaśnym sosem jest naprawdę wspaniałe. Przepis z mojego ulubionego pisma Tina Koch-Backideen, September 2011.
6 liści sałaty lodowej (lub więcej)
1 ogórek zielony
2 ogórki konserwowe ( lub sałatka szwedzka ze słoika)
4 parówki
2 kromki pieczywa tostowego
dressing:
6 łyżek oleju
3 łyżki octu balsamicznego białego
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
Składniki dressingu wymieszać dokładnie. Powinien być słodko-kwaśny.
Sałatę porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plastry.
Pieczywo tostowe zrumienić w tosterze i pokroić w niedużą kostkę.
Parówki pokroić w kawałki i zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju.
Wszystkie składniki sałatki zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać grzankami i ew. prażoną cebulką.
Znakomicie smakuje z dodatkiem keczupu.

6 liści sałaty lodowej (lub więcej)
1 ogórek zielony
2 ogórki konserwowe ( lub sałatka szwedzka ze słoika)
4 parówki
2 kromki pieczywa tostowego
dressing:
6 łyżek oleju
3 łyżki octu balsamicznego białego
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
Składniki dressingu wymieszać dokładnie. Powinien być słodko-kwaśny.
Sałatę porwać na kawałki. Ogórki pokroić w plastry.
Pieczywo tostowe zrumienić w tosterze i pokroić w niedużą kostkę.
Parówki pokroić w kawałki i zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju.
Wszystkie składniki sałatki zalać dressingiem i wymieszać. Sałatkę posypać grzankami i ew. prażoną cebulką.
Znakomicie smakuje z dodatkiem keczupu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: