"galaretka" z melona, arbuza i świeżego anananasa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
zeszłoroczna,a le wkleję

Mój WYMYSŁ
Zatem: z 1 kg miazszu arbuza wycisnełam sok (przecierając przez sitko).. wyszło tego pewnie z 700 ml, moze nieco wiecej.
Z poprzedniego dnia miałam skrojonego melona i ananasa - duże cząstki, a żem leniwa to ich nie rozdrobniłam, chociaż pewnie ładniej by całosc wyglądała i łatwiej by sie toto jadło. Zatem kroimy drobno pół melona i poł ananasa.

Sok z arbuza wlewamy do garnka, wsypujemy cukier zelkujący (zabijcie ale nie pamietam ile i jakiego.. chyba Oetker to był, ale nie wiem jaki .. zdaje sie,z e na torebce było napisane że starcza na 1 kg owoców lub 1 lit soku.. dałam całe opakowanie..), dodajemy pokrojone owoce, wlewamy kieliszek likieru (ja dałam Grand MArnier, ale chyba kazdy alkohol bedzie ok), wrzucamy skórke z 1 cytryny i sok z tejże. Gotujemy ciagle mieszając ... i potem tak jak na opakowaniu cukru.
Przelewamy do słoików, stawiamy do góry nogami i gotowe.

Uprzedzxam, mnie wyszło bardzo słodkie,a le smaczne. Moze warto zmniejszyc ilosc cukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: