Na podstawie przepisu Annabel Langbein - najwiekszej "kulinarnej gwiazdy" Nowej Zelandii.Filozofia autorki jest szybkie gotowanie niecodziennych przysmakow.U mnie w domu potrawa cieszy sie od dluzszego czasu nieslabnacym powodzeniem. A przygotowanie - w porownaniu z klasycznymi golabkami - jest naprawde ekspresowe.
500g mielonego miesa drobiowego lub wieprzowiny
1 czerwona papryka drobno pokrojona w kostke
2 zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka utartego swiezego imbiru
1 lyzka tajskiego slodkiego sosu chili
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 i 1/2 lyzki oleju z pestek winogron lub z orzeszkow ziemnych
200g kasztanow wodnych z puszki, odsaczonych i pokrojonych w kostke
2 zielone cebulki, drobno posiekane
2 lyzki sosu ostrygowego
2 lyzki natki kolendry, drobno posiekanej
liscie salaty lodowej
Wymieszac mieso z papryka, czosnkiem, imbirem, sosem chili i rybnym, olejem sezamowym i 1 lyzka oleju z pestek winogron. Na duzej patelni lub w woku rozgrzac pozostaly olej z pestek winogron. Smazyc miesna mase na duzym ogniu, rozdrabniajac mieso na male kawaleczki. Dodac kasztany wodne, cebulki, sos ostrygowy i kolendre. Zdjac z ognia.
Nalozyc nadzienie do miseczek. Umyte liscie salaty polozyc na talerzach. Nakladac mieso na liscie salaty, zwijac w pakieciki i jesc. Mozna podac jako dodatek azjatyckie sosy - np. tajski slodki sos chili.

500g mielonego miesa drobiowego lub wieprzowiny
1 czerwona papryka drobno pokrojona w kostke
2 zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka utartego swiezego imbiru
1 lyzka tajskiego slodkiego sosu chili
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzeczka oleju sezamowego
1 i 1/2 lyzki oleju z pestek winogron lub z orzeszkow ziemnych
200g kasztanow wodnych z puszki, odsaczonych i pokrojonych w kostke
2 zielone cebulki, drobno posiekane
2 lyzki sosu ostrygowego
2 lyzki natki kolendry, drobno posiekanej
liscie salaty lodowej
Wymieszac mieso z papryka, czosnkiem, imbirem, sosem chili i rybnym, olejem sezamowym i 1 lyzka oleju z pestek winogron. Na duzej patelni lub w woku rozgrzac pozostaly olej z pestek winogron. Smazyc miesna mase na duzym ogniu, rozdrabniajac mieso na male kawaleczki. Dodac kasztany wodne, cebulki, sos ostrygowy i kolendre. Zdjac z ognia.
Nalozyc nadzienie do miseczek. Umyte liscie salaty polozyc na talerzach. Nakladac mieso na liscie salaty, zwijac w pakieciki i jesc. Mozna podac jako dodatek azjatyckie sosy - np. tajski slodki sos chili.
Ostatnią edycję dokonał moderator: