"MOKRY" placek

Bernadeta

Member
Wrz 11, 2006
138
0
0
składniki:
60 dag mąki
40 dag margaryny
20 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyzki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
powidła,
rodzynki,
orzechy,
olejek rumowy
3 łyżki rumu

wykonanie:
Mąkę + margarynę + cukier puder + 4 żółtka + proszek do pieczenia + szczypta soli - połączyć te składniki i uformować ciasto.
Następnie podzielić je na trzy części.
Do jednej dodać kakao, olejek rumowy i rum.
Dwie części ciasta (białą i ciemną) schłodzić w zamrażalniku przez około jedną godzinę.
Ostatnią częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarować ją powidłami, posypać orzechami i rodzynkami.
Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto ciemne.
Ubić pianę z białek i wyłożyć na ciemne ciasto.
Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto jasne.
Piec w temperaturze 200 st. około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.