"Ryba" po grecku

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepis znalazłam tutaj, jednak warzywa do tej ryby zrobiłam wg własnego ulubionego przepisu:
http://www.mantra.pl/styl-zycia/wegetarian...narodzenia.html

Ryba:
1 paczka kotletów sojowych
0,5 szklanki mąki
1 mała cebula
sól
pieprz
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki mielonego suszu warzywnego
4 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ja mam swoją domową przyprawę, bez glutaminianu)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju

Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można odcedzić na durszlaku. Zostawić do wystygnięcia. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać. Rozgrzać patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.

Warzywa do ryby:
3 cebule
0,5 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
słoik koncentratu pomidorowego (190g)
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
cukier
pieprz
suszony lubczyk

Warzywa umyć i obrać. Cebulę i por pokroić w półplasterki, seler, marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę (można zetrzeć też na tarce o dużych oczkach). Rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę z porem na złoty kolor, dodać resztę warzyw, oprószyć słodką papryką i wymieszać, podlać wodą i dusić do miękkości. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, lubczyk (ja daję sporo bo lubię, około 2 - 3 łyżeczek), doprawić solą, pieprzem i cukrem, warzywa mają być wyraziste w smaku, słodko - kwaśne i lekko pikantne. Kiedy uda nam się osiągnąć wymarzony smak, układamy rybę na talerzu i pokrywamy warzywami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Witaj..
A myslisz, że mozna robic tak jak domową "rybę" po grcku?? tzn, u mnie w domu przekłada się w naczyniu żaroodpornym: wartstwa farszu warzywnego, warstwa "ryby", farsz, ryba i zapieka...myslisz, że kotlety sojowe wówczas sie nie rozgotują? Masz doświadczenie w tej potrwei, więc prosze o radę
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Witaj m.agga, szczerze mówiąc nie robiłam takiej zapiekanej wersji, bo po pierwsze obawiam się właśnie, że to by się rozgotowało, a po drugie, kotlet sojowy ma inną strukturę niż ryba, jest bardziej porowaty i lepiej chłonie sos, moim zdaniem wystarczy zalać kotlety takim gorącym sosem i to wystarczy, żeby nabrały jego smaku
icon_smile.gif
.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif
a ja za to wygodna i mi się nie chce sterczeć przy garach
icon_razz.gif
wrzucam do piekarnika i mam z głowy
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy