- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis znalazłam tutaj, jednak warzywa do tej ryby zrobiłam wg własnego ulubionego przepisu:
http://www.mantra.pl/styl-zycia/wegetarian...narodzenia.html
Ryba:
1 paczka kotletów sojowych
0,5 szklanki mąki
1 mała cebula
sól
pieprz
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki mielonego suszu warzywnego
4 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ja mam swoją domową przyprawę, bez glutaminianu)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można odcedzić na durszlaku. Zostawić do wystygnięcia. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać. Rozgrzać patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
Warzywa do ryby:
3 cebule
0,5 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
słoik koncentratu pomidorowego (190g)
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
cukier
pieprz
suszony lubczyk
Warzywa umyć i obrać. Cebulę i por pokroić w półplasterki, seler, marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę (można zetrzeć też na tarce o dużych oczkach). Rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę z porem na złoty kolor, dodać resztę warzyw, oprószyć słodką papryką i wymieszać, podlać wodą i dusić do miękkości. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, lubczyk (ja daję sporo bo lubię, około 2 - 3 łyżeczek), doprawić solą, pieprzem i cukrem, warzywa mają być wyraziste w smaku, słodko - kwaśne i lekko pikantne. Kiedy uda nam się osiągnąć wymarzony smak, układamy rybę na talerzu i pokrywamy warzywami.
http://www.mantra.pl/styl-zycia/wegetarian...narodzenia.html
Ryba:
1 paczka kotletów sojowych
0,5 szklanki mąki
1 mała cebula
sól
pieprz
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki mielonego suszu warzywnego
4 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ja mam swoją domową przyprawę, bez glutaminianu)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można odcedzić na durszlaku. Zostawić do wystygnięcia. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę mielonego suszu warzywnego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać. Rozgrzać patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
Warzywa do ryby:
3 cebule
0,5 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
słoik koncentratu pomidorowego (190g)
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
cukier
pieprz
suszony lubczyk
Warzywa umyć i obrać. Cebulę i por pokroić w półplasterki, seler, marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę (można zetrzeć też na tarce o dużych oczkach). Rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę z porem na złoty kolor, dodać resztę warzyw, oprószyć słodką papryką i wymieszać, podlać wodą i dusić do miękkości. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, lubczyk (ja daję sporo bo lubię, około 2 - 3 łyżeczek), doprawić solą, pieprzem i cukrem, warzywa mają być wyraziste w smaku, słodko - kwaśne i lekko pikantne. Kiedy uda nam się osiągnąć wymarzony smak, układamy rybę na talerzu i pokrywamy warzywami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: