"Ser" z jabłek

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,731
113
Z całą odpowiedzialnością wklejam post mojej kotkubiny - sama nie mam potrzeby i możliwości wykorzystywania kleski jabłecznego urodzaju.

"Sezon jabłkowy w pełni, nawet powiedzialabym, że klęska urodzaju. Może przyda się komuś przepis na ser jabłkowy. Autorką przepisu jest Bożenka z Wilna (a wlaściwie jej mama
icon_smile.gif
), a ja wielokrotnie i z zachwytem go wykorzystywałam.

Ser jabłkowy

* 7 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
* 1 1/2 kg cukru
* cynamon

Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jabłka trzeba zasypać cukrem,
wymieszać i zostawić na 1-2 dni, aby powstał sok. Sok zlać do naczynia i gotować na bardzo małym ogniu, aż ściemnieje, zgęstnieje i
zostanie mniej więcej połowa. Wtedy wsypać jabłka z cynamonem i
gotować, cały czas mieszając, aż masa będzie odpowiednio gęsta.

Masa jest dobra, gdy już przestaje lgnąć do ścianek naczynia. Można
sprawdzić rownież inaczej. Na wilgotną ściereczkę włożyć trochę masy,
przykryć suchą i ścisnąć. Jeżeli masa już się nie przyklei, to znaczy, że
koniec gotowania. Masę jabłkową wykładamy do wilgotnych
płóciennych lub z gazy woreczków i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby
wyschly. Można także wyłożyć do płaskich, zmoczonych w zimnej wodzie
naczyń, a gdy zastygnie wyjąć i podsuszyć. Przechowywac zawinięte w
pergamin w chlodnym i suchym miejscu.

Aby otrzymać ser marmurkowy do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a resztę pod koniec koncu gotowania, aby nie zdążyłly się rozgotować. Ser bedzie w ciapki.

Co do konsystencji, to w efekcie koncowym ser jest trochę podobny może
do suszonych owoców (np. moreli), ale nie tak bardzo suchy (trudno
okreslic :eek:( ) i lekko, prawie niezauważalnie ciągnący się."
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A mnie sie to kojarzy z Anią z Zielonego Wzgórza, czytałam, że w Avonlea taki robili i do tej pory nie widziałam przepisu. A tu, proszę!
wink.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dołączę i ja do tego przepisu. Nazwa "ser" jest jak najbardziej prawidłowa, wzięta ze starych książek kucharskich. U mnie w "Uniwersalnej książce kucharskiej " Marii Monatowej, z początku XX wieku, a nawet w XIX-wiecznym Kucharzu Warszawskiem (moje własności). Smakuje wyśmienicie, chociaż jest trochę pracochłonny. Smacznego.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj już jest prawie północ, ale jutro postaram się z moich "wiekowych" książek zamieścić cały przepis na ten ser, chociaż to jeszcze nie sezon na przerabianie jabłek. Kiedyś się przyda.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy