"Tiramisu" truskawkowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,586
7,838
113
I nie wolno publicznie się przyznać do tego, że czegoś nam brakuje, bo za dwa dni zostanie się obsypanym paczkami.
icon_mrgreen.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38

ReNe

Member
Paź 11, 2007
4
0
0
tak się zapatrzyłam na te zdjęcia że wizyta w sklepie była już z samego rana i gotowe tiramisu czeka w lodówce do wieczora
icon_smile.gif
(wątpię że się doczeka
icon_mrgreen.gif
)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,652
644
113
nakręciłam równo
icon_mrgreen.gif

otworzyłam mleko i....okazało się ,że kupiłam niesłodzone
więc ubiłam z takim ,ale tak z 1/3 puszki dałam i 1 czubatą łyżkę cukru pudru
dalej jak w przepisie tykle ze zrobiłam w misce bo bałam się ,że przez moje roztrzepanie to może się nie trzymać tak jak powinno
zdjęcie takie bo aparat się wylądował ,a jak się załaduje to pewnie nie będzie co fotografować
icon_mrgreen.gif

a truskawki kroiłam takim przydasiem gilotynką do truskawek ,ach jakie to fajny przydaś

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
A to moja dzisiejsza wariacja na temat tiramisu truskawkowego. Wyszedl mi deser tiramisu z truskawkami i jagodami - dzieki temu nie bylo bardzo slodkie, bo kiedy dodalam mleko do mascarpone, bylo ciut za slodkie jak na moj gust ... ale dorzucilam jeszcze do masy solidnie zbita smietane ... masa byla przez to dodatkowo puchata. No a potem poszalalam z biszkoptami, kakao, owockami i "zdruzgotanymi" ;) ciasteczkami Digestive. A na sam czubeczek po dwa cieniutkie plasterki ptasiego mleczka ... Oj, pysznie bylo, mowie Wam!
icon_mrgreen.gif

... a jeden pucharek zakamuflowalam w lodowce na jutro ...
freu.gif

Załączniki

• P7030538.jpg
    P7030538.jpg
    178.6 KB · Wyświetleń: 1
  • P7030539.jpg
    P7030539.jpg
    281.2 KB · Wyświetleń: 1

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Bellefleur @ 3 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=870109A to moja dzisiejsza wariacja na temat tiramisu truskawkowego. Wyszedl mi deser tiramisu z truskawkami i jagodami - dzieki temu nie bylo bardzo slodkie, bo kiedy dodalam mleko do mascarpone, bylo ciut za slodkie jak na moj gust ... ale dorzucilam jeszcze do masy solidnie zbita smietane ... masa byla przez to dodatkowo puchata. No a potem poszalalam z biszkoptami, kakao, owockami i "zdruzgotanymi" ;) ciasteczkami Digestive. A na sam czubeczek po dwa cieniutkie plasterki ptasiego mleczka ... Oj, pysznie bylo, mowie Wam!
icon_mrgreen.gif

... a jeden pucharek zakamuflowalam w lodowce na jutro ...
freu.gif
Cudownie pyszna wariacja
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
słuchajcie, czy do tego deseru pasowałaby sambucca, czyli o smaku anyżku?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Małgosiu, wydaje mi się że tak, ale w małej ilości, żeby tylko taki lekki posmak był. Anyż jest co prawda IMO bardzo wyrazisty, ale odrobina nie zaszkodzi
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,652
644
113
mi się też wydaje ,że będzie bardzo pasować ,ale ja bardzo lubię smak anyżowy , choć kupne cukierki i ciastka o tym smaku są dla mnie zjadliwe
a to tiramisu to u mnie w sezonie choć z raz musi być-Dziuniu super ten przepis jest
bussi.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,652
644
113
ten twój przepis Dziuniu dali w ,,Moim gotowaniu " -numer czerwcowy
icon_eek.gif

wszystko tak jak u ciebie w proporcjach , zdjęcie jednak nie jest takie apetyczne , jak nasze

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy