Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
"Wołowe oczy"*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 976155" data-attributes="member: 10341"><p>Ten niecodzienny tytuł i sam przepis zaczerpnęłam z Kuchni Polskiej pani Marji Gałeckiej. Chodzi w nim o przyrządzanie jajek w dośc oryginalny i bardzo smaczny sposób. Ja zrobiłam dla siebie z jednej porcji, a przepis podam dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>8 jajek</p><p>bułka paryska (weka, wrocławska - to jest to samo) - albo wąski, długi biały chlebek</p><p>masło do smażenia i wysmarowania formy</p><p>śmietana (brałam 22%, może być inna, byle się nie warzyła)</p><p>sól</p><p>kawałek papieru do pieczenia, do przykrycia formy </p><p></p><p>Z bułki albo chlebka wykrawamy 8 kromek grubości palca (ok.1,5 cm). Wyjmujemy miękisz ze środka, a obrączki obsmażamy na maśle. Formę ogniotrwałą smarujemy masłem, nalewamy śmietany tak, żeby zakryła dno i układamy na niej obsmażone grzanki-obrączki. W każdą wbijamy jedno jajko, solimy, polewamy jeszcze trochę śmietaną, przykrywamy papierem do pieczenia (w oryginale papier wysmarowany masłem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. I tutaj był problem, bo nie wiedziałam jaką dać temperaturę. W rezultacie oscylowałam pomiędzy 180 a 200 st. przez kilkanaście minut, żeby białka się ścięły, a żółtka zostały miękkie.</p><p>Pani Gałecka proponuje przeciągnąć na koniec po jajkach rozpaloną łopatką, czego nie zrobiłam, i obłożyć brzegi półmiska, na którym były jajka zapiekane, zwiniętymi sardelami i zieloną sałatą. </p><p>Z sardeli zrezygnowałam, a sałatę zrobiłam oddzielnie z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31133" target="_blank">sosem majonezowym</a> Małej_Mi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 976155, member: 10341"] Ten niecodzienny tytuł i sam przepis zaczerpnęłam z Kuchni Polskiej pani Marji Gałeckiej. Chodzi w nim o przyrządzanie jajek w dośc oryginalny i bardzo smaczny sposób. Ja zrobiłam dla siebie z jednej porcji, a przepis podam dla 4 osób. [B]Składniki [/B]8 jajek bułka paryska (weka, wrocławska - to jest to samo) - albo wąski, długi biały chlebek masło do smażenia i wysmarowania formy śmietana (brałam 22%, może być inna, byle się nie warzyła) sól kawałek papieru do pieczenia, do przykrycia formy Z bułki albo chlebka wykrawamy 8 kromek grubości palca (ok.1,5 cm). Wyjmujemy miękisz ze środka, a obrączki obsmażamy na maśle. Formę ogniotrwałą smarujemy masłem, nalewamy śmietany tak, żeby zakryła dno i układamy na niej obsmażone grzanki-obrączki. W każdą wbijamy jedno jajko, solimy, polewamy jeszcze trochę śmietaną, przykrywamy papierem do pieczenia (w oryginale papier wysmarowany masłem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. I tutaj był problem, bo nie wiedziałam jaką dać temperaturę. W rezultacie oscylowałam pomiędzy 180 a 200 st. przez kilkanaście minut, żeby białka się ścięły, a żółtka zostały miękkie. Pani Gałecka proponuje przeciągnąć na koniec po jajkach rozpaloną łopatką, czego nie zrobiłam, i obłożyć brzegi półmiska, na którym były jajka zapiekane, zwiniętymi sardelami i zieloną sałatą. Z sardeli zrezygnowałam, a sałatę zrobiłam oddzielnie z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31133"]sosem majonezowym[/URL] Małej_Mi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
"Wołowe oczy"*
Top
Bottom