Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Rabarbarowe muffinki Bajaderki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Paulinka" data-source="post: 130854" data-attributes="member: 65"><p>Muffiny z rabarbarem </p><p></p><p>Kolejna propozycja na muffiny - tym razem bardziej jak ciasto niz jak typowe muffiny, posypane rabarbarem i kruszonka </p><p></p><p> </p><p>składniki </p><p>Kruszonka: </p><p>1/2 szklanki + 2 lyzki maki </p><p>1/2 szlanki brazowego cukru </p><p>1/2 lyzeczki cynamonu </p><p>1/4 kostki masla </p><p></p><p>300g rabarbaru, pokrojonego w mala kostke </p><p>3 lyzki cukru pudru </p><p></p><p>Ciasto: </p><p>1 1/4 szklanki maki </p><p>1 lyzeczka proszku do pieczenia </p><p>szczypta soli </p><p>1/2 kostki miekkiego masla </p><p>3/4 szklanki cukru </p><p>2 jajka </p><p>1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii </p><p>1/2 szklanki mleka </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p>Rozgrzac piekarnik do 190&ordm;C. Foremki na muffiny dobrze wysmarowac maslem lub wylozyc papierowymi wkladkami. </p><p></p><p>Przygotowac kruszonke: </p><p>Wymieszac wszystkie suche skladniki w miseczce, dodac pokrojone w kostke maslo i zagniesc palcami, az zaczna tworzyc sie grudki. Mozna rowniez uzyc malaksera. </p><p></p><p>Ciasto: </p><p>Make wymieszac w misce z proszkiem do pieczenia i sola. Ubic maslo az bedzie gladkie, dodac cukier i ubijac az masa bedzie puszysta, okolo 2-3 minut. Dodac jajka i wanilie i dobrze ubic. Dodawac make na przemian z mlekiem i wymieszac az masa bedzie polaczona, nie dluzej. </p><p>Wypelnic foremki na muffiny ciastem mniej wiecej do polowy wysokosci. Rabarbar wymieszac z cukrem pudrem i rozlozyc rownomiernie na ciescie, lekko go wciskajac w ciasto. Wypelnic foremki kruszonka. </p><p>Piec okolo 25 minut, az wierzchy muffinow beda zlociste - najlepiej sprawdzic patyczkiem, wetkniety w sam srodek babeczki powinien byc suchy. Wyjac z piekarnika, zostawic na kilka minut w foremkach i podwazajac brzegi nozem wyjac muffiny na druciana siateczke, lekko przesudzic. </p><p></p><p>opinie na temat przepisu </p><p></p><p>-------------------------------------------------------------------------------- </p><p>Muffinki pierwsza klasa! nic ująć nic dodać Pychota i już. Od dziś to moje ulubione !!! A co najważniejsze udały sie przy pierwszym podejściu... polecam i daję swoją głowę w zastaw, że padniecie z zachwytu - juz sam zapach przy pieczeniu zabija i nie ma się co dziwic że człowiek pożera je parząc sobie paluchy mniaaam. </p><p>a_niusia [13.05.2004 13:20] </p><p></p><p></p><p>-------------------------------------------------------------------------------- </p><p>Robiłam z mrożonego rabarbaru a i tak wyszły bardzo bardzo dobre. </p><p>sd_silver [9.03.2004 14:14]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Paulinka, post: 130854, member: 65"] Muffiny z rabarbarem Kolejna propozycja na muffiny - tym razem bardziej jak ciasto niz jak typowe muffiny, posypane rabarbarem i kruszonka składniki Kruszonka: 1/2 szklanki + 2 lyzki maki 1/2 szlanki brazowego cukru 1/2 lyzeczki cynamonu 1/4 kostki masla 300g rabarbaru, pokrojonego w mala kostke 3 lyzki cukru pudru Ciasto: 1 1/4 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 kostki miekkiego masla 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mleka sposób przygotowania Rozgrzac piekarnik do 190ºC. Foremki na muffiny dobrze wysmarowac maslem lub wylozyc papierowymi wkladkami. Przygotowac kruszonke: Wymieszac wszystkie suche skladniki w miseczce, dodac pokrojone w kostke maslo i zagniesc palcami, az zaczna tworzyc sie grudki. Mozna rowniez uzyc malaksera. Ciasto: Make wymieszac w misce z proszkiem do pieczenia i sola. Ubic maslo az bedzie gladkie, dodac cukier i ubijac az masa bedzie puszysta, okolo 2-3 minut. Dodac jajka i wanilie i dobrze ubic. Dodawac make na przemian z mlekiem i wymieszac az masa bedzie polaczona, nie dluzej. Wypelnic foremki na muffiny ciastem mniej wiecej do polowy wysokosci. Rabarbar wymieszac z cukrem pudrem i rozlozyc rownomiernie na ciescie, lekko go wciskajac w ciasto. Wypelnic foremki kruszonka. Piec okolo 25 minut, az wierzchy muffinow beda zlociste - najlepiej sprawdzic patyczkiem, wetkniety w sam srodek babeczki powinien byc suchy. Wyjac z piekarnika, zostawic na kilka minut w foremkach i podwazajac brzegi nozem wyjac muffiny na druciana siateczke, lekko przesudzic. opinie na temat przepisu -------------------------------------------------------------------------------- Muffinki pierwsza klasa! nic ująć nic dodać Pychota i już. Od dziś to moje ulubione !!! A co najważniejsze udały sie przy pierwszym podejściu... polecam i daję swoją głowę w zastaw, że padniecie z zachwytu - juz sam zapach przy pieczeniu zabija i nie ma się co dziwic że człowiek pożera je parząc sobie paluchy mniaaam. a_niusia [13.05.2004 13:20] -------------------------------------------------------------------------------- Robiłam z mrożonego rabarbaru a i tak wyszły bardzo bardzo dobre. sd_silver [9.03.2004 14:14] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Rabarbarowe muffinki Bajaderki
Top
Bottom