- Sty 3, 2009
- 27,906
- 2,257
- 113
2 łodygi rabarbaru, pokrojone na kawałki długości około 1 cm
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
3-4 łyżeczki miodu (użyłam syropu z agawy)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystko poza jogurtem umieścić w rondelku*, wymieszać aż miód się rozpuści, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez jakieś 8 minut (do czasu aż rabarbar będzie miękki). Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Zimne wlać do blendera, dorzucić jogurt i zmiksować na gładką masę. Jak trzeba, to dosłodzić miodem.
Wychodzą tego 2 nieduże szklanki.
*W przepisie była jeszcze mowa o dodaniu 2 łyżek wody, ale to pominęłam. Następnym razem chyba jednak rabarbar uduszę na wodzie, a sok dodam przed miksowaniem.
Przepis pochodzi z książki "River Cottage Every Day" Hugh Fearnley-Whittingstalla.
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
3-4 łyżeczki miodu (użyłam syropu z agawy)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystko poza jogurtem umieścić w rondelku*, wymieszać aż miód się rozpuści, następnie przykryć i gotować na małym ogniu przez jakieś 8 minut (do czasu aż rabarbar będzie miękki). Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Zimne wlać do blendera, dorzucić jogurt i zmiksować na gładką masę. Jak trzeba, to dosłodzić miodem.
Wychodzą tego 2 nieduże szklanki.
*W przepisie była jeszcze mowa o dodaniu 2 łyżek wody, ale to pominęłam. Następnym razem chyba jednak rabarbar uduszę na wodzie, a sok dodam przed miksowaniem.

Przepis pochodzi z książki "River Cottage Every Day" Hugh Fearnley-Whittingstalla.