Rabarbarowy Creme Brulee

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Nasza ulubiona wersja. Robilam Jamiego i Delii, i wg mnie Gordona rendycja jest najlepsza. Receptura z ksiazki Ramsay's Best Menus

na 4 creme brulee

15 g masla
150g rabarbaru, pokrojonego na male kawalki
3 lyzki miodu
pol laski wanilii
250ml tlustej smietanki, u mnie double cream
100ml mleka pelnotlustego
4 duze zoltka
50g cukru
plus demerara
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Piec rozgrzewam do 140C. Na blasze do pieczenia o wysokich brzegach ustawiam 4 ramekiny, 200ml pojemnosci. Na patelni rozpuszczam maslo, dodaje miod, posiekany rabarbar i nasiona z polowy laski wanilii. Smaze na ostrym ogniu przez 5-6 minut az rabarbar zmiekanie a soki miod sie skaramelizuje. Goracy przekladam do ramekinow.

Mleko i smietanke doprowadzam do prawie wrzenia (czesto wrzucam do garnka pusta laske wanilii). W misce miskuje zoltka, cukier i ekstrakt waniliowy.
Gdy mleko jest gorace zaczynam wolnym strumieniem dodawac je do zoltek, ciagle miksujac. Przelewam miksture przez sito, pozbywam sie piany i wlewam ja do ramekinow.

Do blachy wlewam wode tak aby siegala ona do polowy wysokosci ramekinow. Pieke 45 minut, az custard sie lekko zsiadzie, jak serniki (przy poruszeniu naczyniem krem powinien byc jak galaretka). Wyjmuje z blachy i studze. Jesli ma byc przechowywany dluzej to po calkowitym wystudzeniu, trzeba wlozyc do lodowki.

Przed podaniem posypac 2 lyzeczkami cukru, z reguly biore demerare, i palnikiem karmelizuje powierzchnie. Pyszne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
O, to ja chyba w którymś programie z G.R. widziałam jak ten krem robił, trzeba będzie wypróbować
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No to jest jawna prowokacja
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moje creme wlasnie w piecu, zanosi sie na zdjecie.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy