Pulchne i rumiane drożdżowe racuszki, najpyszniejsze z poziomkami i śmietanką.
składniki
2 szkl. mleka
3 szkl. mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 jajka
sposób przygotowania
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek. Następnie do rozczynu dodać żółtka, resztę mąki i na końcu pianę. Poczekać ok. 15 min, aż ciasto podrośnie, po czym smażyć na złoto niewielkie placuszki.
dodatkowe informacje
Do ciasta przed smażeniem można wkroić plasterki jabłek.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
składniki
2 szkl. mleka
3 szkl. mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 jajka
sposób przygotowania
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek. Następnie do rozczynu dodać żółtka, resztę mąki i na końcu pianę. Poczekać ok. 15 min, aż ciasto podrośnie, po czym smażyć na złoto niewielkie placuszki.
dodatkowe informacje
Do ciasta przed smażeniem można wkroić plasterki jabłek.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: