Racuszki*

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Pulchne i rumiane drożdżowe racuszki, najpyszniejsze z poziomkami i śmietanką.

składniki
2 szkl. mleka
3 szkl. mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 jajka

sposób przygotowania
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek. Następnie do rozczynu dodać żółtka, resztę mąki i na końcu pianę. Poczekać ok. 15 min, aż ciasto podrośnie, po czym smażyć na złoto niewielkie placuszki.

dodatkowe informacje
Do ciasta przed smażeniem można wkroić plasterki jabłek.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy