składniki
ciasto
5 jajek
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
masa
2 budynie śmietankowe
1/2 szkl. mąki
1 l mleka
1 kostka masła roślinnego
wierzch
2 op. (160 g) wiórek kokosowych
1/2 kostki masła roślinnego
3 łyżki cukru
sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka wymieszać z żółtkami i dodać mąkę. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bulką tartą prostokątna blaszkę, po czym piec w temp. 125 st.
Budynie ugotować z mąka i mlekiem. Po zdjęciu z ognia dokładnie wymieszać z masłem roślinnym na jednolita masę.
Wiórki kokosowe podsmażyć z cukrem na maśle roślinnym na złoty kolor.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, na to wyłożyć wiórki kokosowe i wstawić do lodówki.
ciasto
5 jajek
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
masa
2 budynie śmietankowe
1/2 szkl. mąki
1 l mleka
1 kostka masła roślinnego
wierzch
2 op. (160 g) wiórek kokosowych
1/2 kostki masła roślinnego
3 łyżki cukru
sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka wymieszać z żółtkami i dodać mąkę. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bulką tartą prostokątna blaszkę, po czym piec w temp. 125 st.
Budynie ugotować z mąka i mlekiem. Po zdjęciu z ognia dokładnie wymieszać z masłem roślinnym na jednolita masę.
Wiórki kokosowe podsmażyć z cukrem na maśle roślinnym na złoty kolor.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, na to wyłożyć wiórki kokosowe i wstawić do lodówki.