- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Rassolnik leningradzki z perłową kaszą
http://www.millionmenu.ru/rus/recipes/coll...on/drecip33425/
ziemniaki- 2 szt
kasza perłowa-25 g (dałam pęczak)
marchew -1/2 szt
(Dodałam również pietruszkę,ponieważ w innych przepisach był ten składnik.)
cebula-1/2 szt
ogórek kiszony- 1 szt
oliwa-1 łyżka(dałam masło)
mięsny bulion -4 szklanki
sól
Kaszę zalać gorącą wodą,doprowadzić do wrzenia,wodę odlać.Znowu zalać kaszę gorącą wodą i gotować do miękkości.
Marchew i cebulę pokroić w słomkę i podsmażyć na maśle
Ziemniaki pokroić w kosteczkę,ogórki zetrzeć na tarce.
Do gotującego się bulionu dodać ugotowaną kaszę,doprowadzić do wrzenia .Dorzucić ziemniaki,gotować ok.5 min na małym ogniu,dołożyć marchew , cebulę i ogórki.
Posolić 5 min przed końcem gotowania.
Można podać ze śmietaną,posypać posiekanym koperkiem,dodać pokrojoną ,gotowaną szynkę.

http://www.millionmenu.ru/rus/recipes/coll...on/drecip33425/
ziemniaki- 2 szt
kasza perłowa-25 g (dałam pęczak)
marchew -1/2 szt
(Dodałam również pietruszkę,ponieważ w innych przepisach był ten składnik.)
cebula-1/2 szt
ogórek kiszony- 1 szt
oliwa-1 łyżka(dałam masło)
mięsny bulion -4 szklanki
sól
Kaszę zalać gorącą wodą,doprowadzić do wrzenia,wodę odlać.Znowu zalać kaszę gorącą wodą i gotować do miękkości.
Marchew i cebulę pokroić w słomkę i podsmażyć na maśle
Ziemniaki pokroić w kosteczkę,ogórki zetrzeć na tarce.
Do gotującego się bulionu dodać ugotowaną kaszę,doprowadzić do wrzenia .Dorzucić ziemniaki,gotować ok.5 min na małym ogniu,dołożyć marchew , cebulę i ogórki.
Posolić 5 min przed końcem gotowania.
Można podać ze śmietaną,posypać posiekanym koperkiem,dodać pokrojoną ,gotowaną szynkę.