Razowa szarlotka bez cukru (zdrowy przepis ;)

DagaM

Member
Sty 9, 2006
79
0
0
Wspaniala jest ta szarlotka! Masa daktylowa swietnie "maskuje" brak cukru, a ciasto jest wyjatkowo kruche. Poprostu rozplywa sie w ustach
Osoby jedzace tradycyjne ciasta z bialej maki i cukru, jak np. moj brat i jego narzeczona domagaja sie teraz, aby na ich przyjscie robic tylko taka szarlotke, z maki razowej. Goraco polecam!

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
skrzacik
CYTAT"daktyle posypać cynamonem, zalać niewilką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować"
W przepisie podajesz, żeby daktyle zmiksować, a na Twoich zdjęciach wyraźnie widać kawałki daktyli, w przeciwieństwie do zdjęć DagiM, gdzie widać, że są zmiksowane. Czy nie wystarczy tylko je poddusić bez miksowania : Ładniej to wygląda i w smaku chyba też będzie lepsze.

DagaM

Member
Sty 9, 2006
79
0
0
Hazo, mi sie wydaje, ze u Skrzacika tez sa zmiksowane daktyle, a to co widac na zdjeciu, to chyba sa rodzynki, ktorych ja nie dalam. W kazdym razie, mysle, ze takie podgotowane, nie zmiksowane daktyle tez moga byc. Ja np. wczesniej robilam ta szarlotke i w ogole nie przyszlo mi do glowy, zeby dawac mase daktylowa, wiec szarlotka byla tylko z nadzieniem jablkowo-rodzynkowym i tez bylo dobre, ale mniej slodkie niz z dodatkowa masa daktylowa.
Aha, i jeszcze wyczytalam gdzies, ze takie ciasto razowe, po wyrobieniu, dobrze jest odstawic na godzine do odpoczecia w lodowce. Ja tak zrobilam, mysle, ze dzieki temu bylo bardziej kruche.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
skrzaciku, ja cie strasznie wysciskam za ta szarlotke :bussi: :knuddel:

to ciasto jest przeeeeeepyszne, wlasnie takiego smaku szukalam(ta fajna grudkowosc razowej maki), masa daktylowa jest miodzio, dalam ja cala na ciasto, a co se bede zalowac

super, dziekuje :anbetung:

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Skrzaciku czy mogłabyś przesłać mi tez te przepisy?
Podaję eamile monika.maly@wp.pl
Szarlotka jest przepyszna, wypróbowałam, to moje pierwsze ciacho z mąki razowej.

skrzacik

Member
Lut 11, 2006
47
0
0
Daktyle miksuję, to co widać na zdjęciach, jak pisała DagaM, to są rodzynki ;)
Wydaje mi się, że lepiej jest zmikować daktyle, bo zazwyczaj są zbyt włókniste, żeby jest tak po prostu zostawić. Chyba, że kupi się wyjątkowo miękkie, to pewnie wtedy nie trzeba.

Bardzo mi miło, że Wam tak smakuje. Ale cała zasługa należy się paniom prowadzącym kurs. Chylę czoła. :anbetung:

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
ostatnio, dodałam pokrojone daktyle do jabłek pod koniec smażenia, było równie dobre i chyba będę tak robic aby ułatwic sobie sprawę

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
aha, zapomnialam napisac, ze wyszla mi taka sama jak na zdjeciu skrzacika :dance: tylko ze zdjecia nie zdazylam zrobic....juz szarlotki nie ma :shock:

kanapka

Member
Cze 2, 2007
407
0
0
ta szarlotka jest przepyszna . Po prostu boska, masa daktylowa cudo, spód z mąki razowej mmmmmm. Więcej takich zdrowych słodkości poproszę
icon_smile.gif
))

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
mam akurat mąkę razową - na pewno upiekę tą szarlotkę niedługo
mniam.gif

czy ja równiez mogę prosić o tę książeczkę pdf z przepisami ?
anbetung.gif
ale_xandra@o2.pl
z góry dziękuję
icon_smile.gif

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Obleciałam wszystkie sklepy na moim zadupiu i nigdzie mąki kukurydzianej, a napaliłam się na tę szarlotkę.
Wszędzie jedynie kaszka kukurydziana... Myślicie, że mogę jej użyć zamiast mąki kukurydzianej?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
podnosze, bo ciagle mi przepis ucieka i mam problem ze znalezieniem w spisie
icon_eek.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy