- Kwi 12, 2006
- 852
- 0
- 0
Przepis inspirowany ciastem na pierogi mojej mamy (z białej mąki), a z farszem można kombinować, byle tylko danie pozostało węglowe
Razowe pierogi z kaszą/soczewicą i pieczarkami
Ciasto
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl. wrzątku
łyżka oleju
sól
Mąkę z solą i olejem zalać wrzątkiem, zamieszać łyżką, po chwili zagnieść. Ciasto jest elastyczne i pierogi lepią aż miło. Tylko trochę schnie.
Farsz
ugotowana kasza jęczmienna, lub zielona soczewica (soczewicę lubię trochę rozgotować)
duża cebula
5-6 większych pieczarek
zielona pietruszka
sól, pieprz
Cebulę i pieczarki poddusić na kapce oleju, połączyć z kaszą lub soczewicą, doprawić, sypnąć natką.
Lepić pierogi, gotować chwilę od wypłynięcia.
Smacznego.
Razowe pierogi z kaszą/soczewicą i pieczarkami
Ciasto
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl. wrzątku
łyżka oleju
sól
Mąkę z solą i olejem zalać wrzątkiem, zamieszać łyżką, po chwili zagnieść. Ciasto jest elastyczne i pierogi lepią aż miło. Tylko trochę schnie.
Farsz
ugotowana kasza jęczmienna, lub zielona soczewica (soczewicę lubię trochę rozgotować)
duża cebula
5-6 większych pieczarek
zielona pietruszka
sól, pieprz
Cebulę i pieczarki poddusić na kapce oleju, połączyć z kaszą lub soczewicą, doprawić, sypnąć natką.
Lepić pierogi, gotować chwilę od wypłynięcia.
Smacznego.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: