Razowe pierogi z kaszą i pieczarkami

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Przepis inspirowany ciastem na pierogi mojej mamy (z białej mąki), a z farszem można kombinować, byle tylko danie pozostało węglowe ;)

Razowe pierogi z kaszą/soczewicą i pieczarkami


Ciasto
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl. wrzątku
łyżka oleju
sól
Mąkę z solą i olejem zalać wrzątkiem, zamieszać łyżką, po chwili zagnieść. Ciasto jest elastyczne i pierogi lepią aż miło. Tylko trochę schnie.

Farsz
ugotowana kasza jęczmienna, lub zielona soczewica (soczewicę lubię trochę rozgotować)
duża cebula
5-6 większych pieczarek
zielona pietruszka
sól, pieprz
Cebulę i pieczarki poddusić na kapce oleju, połączyć z kaszą lub soczewicą, doprawić, sypnąć natką.
Lepić pierogi, gotować chwilę od wypłynięcia.
Smacznego.

p_004a.jpg
 

Załączniki

  • p_004a.jpg
    p_004a.jpg
    57.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
no prosze jakie super pierogi
mniam.gif
, poproszę mamę może mi zrobi, bo nie umiem robić pierogów
icon_redface.gif
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
gosiaspa @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953187bo nie umiem robić pierogów
icon_redface.gif
Nie wierzę
icon_wink.gif

Ciasto się ładnie wałkuje, potem szklanką kółeczko wycinamy i siup łyżeczkę farszu. Sklejają się też koncertowo!

A tak w ogóle, to pierogi lepi się najlepiej z mamą. Tęsknię za czasami, jak siadywałyśmy sobie w kuchni, mama wykrawała (miała inną technikę), ja lepiłam. Robiłyśmy tych pierogów na setki i rozmawiałyśmy.
 

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Usiłuję sobie przypomnieć...
Ugotowałam chyba pół szklanki suchej i było jej za dużo, nie chciałam żeby zdominowała smak farszu.

Przy okazji przypomniałam sobie jeszcze jeden farsz do pierogów (również MM):
ugotowana kasza
przesmażona na złoto cebulka
pokruszony chudy twaróg
dużo pieprzu, sól
Wymieszać.
Pycha! Prawie jak ruskie
icon_smile.gif
 

april06

Member
Sty 30, 2011
2
0
0
temat dosc stary ale mam nadzieje ze uzyskam odpowiedz na pytanie- ile sztuk pierogow wychodzi z przepisu? bo sie zastanawiam czy to porcja na raz czy da sie ja podzielic na dwa obiady?
icon_smile.gif