Red Velvet Cake

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,560
372
83
Składniki:
ciasto
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru [1]
1 łyżka gorzkiego kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka oleju rzepakowego
1 łyżka esencji waniliowej
spora szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
czerwony barwnik spożywczy (sztuczny, nie naturalny) [2]

do przełożenia i dekoracji:
kilka łyżek czerwonego dżemu (wiśniowego, truskawkowego)
500 ml śmietanki 30%
1 opakowanie serka mascarpone
2 opakowania śmietan-fixów
kilka łyżek cukru waniliowego (w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie
icon_smile.gif
)
1 łyżka esencji waniliowej
kilkanaście ładnych, dość dużych truskawek (tych krajowych rzecz jasna ;) )

Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, kakao i sól. W innym naczyniu dokładnie zmiksować jajka, maślankę, olej i esencję waniliową tak, aby tworzyły jednolitą masę. Płynne składniki dodać do suchych, zmiksować. Następnie dodać niewielką ilość barwnika, najlepiej za pomocą wykałaczki [2], wymieszać. Ocet wlać do małego naczynia, dodać proszek do pieczenia, powstałą w wyniku ich połączenia pianę dodać do ciasta i szybko wymieszać. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką [3]. Piec ok. 30 minut (po tym czasie najlepiej przeprowadzić próbę patyczka, jeśli po wyciągnięciu wciąż będzie oblepiony mokrym ciastem, piec jeszcze kilka minut). Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie ciasto wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić. Serek mascarpone utrzeć na jednolitą masę z esencją i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając fixy do śmietany. Następnie ubitą śmietanę dodawać do serka, ciągle miksując mikserem. Ciasto przeciąć na pół posmarować oba blaty od wewnętrznej strony dżemem. Wyłożyć część masy śmietanowej na jeden blat, rozsmarować i przyłożyć drugim. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą, boki przyozdobić plastrami truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO!

Uwagi!

[1] W większości przepisów, z którymi się spotkałam w internecie uwzględnione są dwie szklanki. Szczerze powiedziawszy bałam się, że ciasto wyjdzie zbyt słodkie i wolałam blaty upiec mniej słodkie i ewentualnie nadrobić słodkość masą śmietanową.

[2] Użyłam barwnika w proszku. Jest bardzo intensywny dlatego nie potrzeba go wiele. Ogólnie dodałam do ciasta mniej niż pół łyżeczki kolorowego proszku. Dodałam go końcówką patyczka do szaszłyka, nabierałam lekką 'kopkę' proszku na patyczek. Takich miarek dałam 3 lub 4.

[3] Swoje ciasto piekłam w tortownicy o średni 26 cm, ale myślę, że w mniejszej byłoby fajniejsze, bo blaty wyszłyby wyższe. W większości przepisów jednakże blaty piecze się osobno. Nie posiadam jednak dwóch tortownic tej samej średnicy, dlatego postanowiłam upiec jedno ciasto i po ostudzeniu przekroić je na pół. Nie wydaje mi się, żeby tort stracił przez to na smaku ;)

redvelvetcake1.jpg