- Maj 27, 2007
- 1,241
- 0
- 0
Nazwa RETRO odnosi się oczywiście do nie tak dawnych czasów, kiedy wiele smakołyków robiło się własnoręcznie, w domku, a nie biegało się po wszystko do marketu...
* 25 dag prawdziwego masła osełkowego
* 25 dag wiórków kokosowych
* 1 tabliczka białej czekolady
* 150 ml słodkiej śmietanki lub mleczka skondensowanego niesłodzonego
* 250+50 g cukru
* 100-150 g mielonych orzechów (laskowe, włoskie, pistacje) lub/i migdałów
* rum lub spirytus (kilka łyżek)
* aromat rumowy lub arakowy
* 2-3 tabliczki deserowej czekolady
* 2-3 łyżki oleju
~ W garnku stopić masło i białą czekoladę, wlać śmietankę, wsypać cukier (250g) i mieszać do połączenia składników. Gotować 5 minut, stale mieszając, na niewielkim płomieniu.
Wsypać do masy wiórki (najlepiej zmielone lub zmiksowane na drobno) oraz orzechy (migdały) - dodać odrobinę aromatu oraz resztę cukru (50g).
Dokładnie wymieszać i dodać alkoholu do smaku.
~ Masę przełożyć do jakiegoś płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (tylko nie aluminiową !!) lub papierem do pieczenia - na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
~ Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z formy i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
~ Czekoladę gorzką połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Każdą czekoladkę zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia.
~ Przełożyć do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w zamykanej puszce lub na półmisku i wstawić ponownie do lodówki.

* 25 dag prawdziwego masła osełkowego
* 25 dag wiórków kokosowych
* 1 tabliczka białej czekolady
* 150 ml słodkiej śmietanki lub mleczka skondensowanego niesłodzonego
* 250+50 g cukru
* 100-150 g mielonych orzechów (laskowe, włoskie, pistacje) lub/i migdałów
* rum lub spirytus (kilka łyżek)
* aromat rumowy lub arakowy
* 2-3 tabliczki deserowej czekolady
* 2-3 łyżki oleju
~ W garnku stopić masło i białą czekoladę, wlać śmietankę, wsypać cukier (250g) i mieszać do połączenia składników. Gotować 5 minut, stale mieszając, na niewielkim płomieniu.
Wsypać do masy wiórki (najlepiej zmielone lub zmiksowane na drobno) oraz orzechy (migdały) - dodać odrobinę aromatu oraz resztę cukru (50g).
Dokładnie wymieszać i dodać alkoholu do smaku.
~ Masę przełożyć do jakiegoś płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (tylko nie aluminiową !!) lub papierem do pieczenia - na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
~ Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z formy i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
~ Czekoladę gorzką połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Każdą czekoladkę zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia.
~ Przełożyć do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w zamykanej puszce lub na półmisku i wstawić ponownie do lodówki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: