Rewelacyjne ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Rewelacyjne ciasto jabłkowe z budyniem waniliowym, zobaczcie sami

500 g mąki
275 g masła lub margaryny
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru (200 g)
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
5-6 jabłek
2 łyżki cukru pudru Z połowy mąki, 125 g tłuszczu, 75 g cukru i jednego jajka zagnieść ciasto.

Zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki na 1-2 godz. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również odłożyć do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Pierwsze ciasto rozwałkować, przenieść na blachę, wstawić do piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Upieczony placek posmarować budyniem, na nim ułożyć jabłka. Ciasto z lodówki wyjąć, pokruszyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec 35 min w temp. 200°C. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Cukier puder czy zwykły bo w składzie zwykły a w wykonaniu puder. Szklanka zwykłego to jednak co innego niz szkalnka pudru... :roll:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
No Bahusie ciasto w piecu sidzi i mam nadzieje ze dobre będzie bo popołudnie niedzielne poswieciłam na nie :mrgreen:
Na razie jakos mi sie konsystencja ciasta nie podoba lae poczekam aż sprawdze smak...

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
No i klapa
icon_sad.gif
Tak jak czułam kruche nie jest kruche i robienie dwu ciast osobno mija sie z celem bo w smaku żadnej różnicy nie ma. To na spodzie wyszło zakalcowato - glutowate a to na wierzchu twarde strasznie.
całe szczęście ze jabłka się zrobiły jak pieczone i jaks ie je wydobedzie z budyniem to smakuja ok.

Moze jeszcze ktos zrobi to ciasto to bedzie wiadomo czy to ja cos zepsułam czy w recepcie jakis kiks jest.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
i co i nic cisza jak amkiem zasiał...za to w innych miejscach to nadaktywnośc jakaś - jak zwykle :evil:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
No prosze nawet się ten wątek w oczy nie rzuca autorowi...
A ja czekam na odpowiedź co z tym cukrem bo może to było powodem klapy

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nawet mi sie nie chce komentowac. Daj sobie spokoj. Zrob szarlotke Bajaderki.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Niesmiało mogę Ci też zaproponować moją szarlotkę (rozpływająca się w ustach) . Czasmi ja modyfikuję w ten sposób , że jabłek nie rozgotowuję ale układam pokrojone na cząstki (jabłka - też antonówki) , obtoczone przedtem w kaszce mannie . Gotuję też budyń (ale mleka dodaję tylko połowe- waniliowy lub śmietankowy) i gorący (!- bo inaczej go nie rozprowadzisz) wylewam na te jabłka . Na to rozkładam druga połowę ciasta . Wszystko pozostałe-jak w przepisie . Ten sposób pochodzi z ksiązki kucharskiej siostry Anastazji (tej dotyczącej ciast) . Swojego czasu trochę osób wypowiadało sie na temat tej książki na mniammniamie. Czasami robię nawet tak , że robię szarlotkę (wg mojego przepisu) z 2 porcji i piekę ja w dużej blaszce . Połowe blaszki robię wg nadzienia z przepisu , a druga połowę z podanego powyżej .

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Dzieki dziewczyny za wsparcie. Ciasto juz zrobione i jadalne czesci zjedzone a ja nadal czekam aż się autor pofatyguje i uparta będe jak oślica.

Swój przepis na szarlotke z budyniem wpisze wieczorem jak luby mi kompa zwolni :twisted:

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Rany boskie, Iguano nie zauważyłem "ruchu" w tym wątku a w poczcie nie dostałem powiadomienia o tym, że ktoś napisał.

Jak wiecie jestem kucharzem, sam piekę od niedawna i to najczęściej ciasto Bajaderki. Powyższy przepis dostałem od mamy, a ona miała go z jakiejś starej gazety. Jadłem to ciasto wiele razy i było rewelacyjne. Pytałem mamy o ten cukier, chodzi oczywiście o krystaliczny, pudrem się tylko posypuje. Mama bardzo się zmartwiła że Ci się nie udał. :cry:
Bahus

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Drukuję, bo mam dużo jabłek
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dobrze mi się wydaje, że to ciasto ma też nazwę "uśmiech teściowej"
icon_question.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Asieja ,wyjdzie wyjdzie ,ono nie może sie nie udać ,a ja tylko zrobiłam jedno odstępstwo jeśli chodzi o przepis (robiłam te w linku przed położeniem jabłek ,zapiekłam rozwałkowany spód ,do lekkiego ozłocenia
Ilona ,coś mi tak kołata ,że gdzieś widziałam to ciasto pod inną nazwą

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy