Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotta rózne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 52502" data-attributes="member: 160"><p>do zrobienia risotta niezbędne są: </p><p></p><p>ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie) </p><p>cebula </p><p>wino białe </p><p>rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych)</p><p>masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie) </p><p>parmezan </p><p></p><p>Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi &quot;Co za dużo to niezdrowo&quot;. </p><p></p><p>Do roboty: </p><p>przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący </p><p>cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany! </p><p>W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi </p><p><strong>Doprawiamy</strong>. </p><p>W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy. </p><p></p><p>Ja Np. bardzo lubię </p><p>z krewetkami</p><p>z melonem</p><p>cytrynowe</p><p>z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami</p><p>itp</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 52502, member: 160"] do zrobienia risotta niezbędne są: ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie) cebula wino białe rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych) masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie) parmezan Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo". Do roboty: przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany! W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi [B]Doprawiamy[/B]. W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy. Ja Np. bardzo lubię z krewetkami z melonem cytrynowe z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami itp [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotta rózne
Top
Bottom