Risotta rózne

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
do zrobienia risotta niezbędne są:

ryż dobrej jakości (polecam włoska firmę Gallo, ale niekoniecznie)
cebula
wino białe
rosół (warzywny do warzywnych, mięsny do serowych itp., rybny do rybnych)
masło (jeśli risotto będzie mięsne, serowe.. itp.) lub oliwa (jeśli risotto będzie wegetariańskie)
parmezan

Co do dodatków to radze puścić wodze fantazji, ale ja należę do szkoły która twierdzi "Co za dużo to niezdrowo".

Do roboty:
przygotować rosół/ wywar, postawić na gazie, bo musi być gorący
cebulę poszatkować, wrzucić na głęboką dużą patelnię, zeszklić lekko na maśle/ oliwie, dodać ryż, podsmażyć go przez chwilkę (2 minutki - cebula nie może zbrązowieć!), następnie podlać szklanką białego wina, pozwolić odparować. Teraz zaczyna się zabawa - należy co chwilka podlewać ryż rosołem, po chochelce, odparowywać i od czasu do czasu mieszać. Cała zabawa powinna trwać około 20 minut.. ryż nie może być rozgotowany!
W tak zwanym międzyczasie można zacząć dodawać inne składniki, ja Np. polecam ser typu Rokpol (.. a najlepiej Gorgonzola... dodajemy pod sam koniec, pokruszony w kawałeczki), albo leciutko obsmażone pieczarki... albo obgotowane szparagi
Doprawiamy.
W ostatniej chwili dodajemy do risotto odrobinę masła, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem. Mieszamy ponownie i podajemy.

Ja Np. bardzo lubię
z krewetkami
z melonem
cytrynowe
z serem Taleggio (można kupić w PL) i gruszkami
itp
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Marghe, a sól, sól mam dodać, bo właśnie ryż wypił wino, co mam dalej robić, solić, pieprzyć? :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Marghe, a sól, sól mam dodać, bo właśnie ryż wypił wino, co mam dalej robić, solić, pieprzyć? :lol:
ja nie Marghe ale chyba trzeba uważać z solą bo jest w rosołku..
Jednak przysoliłam, rosół mało słony mam :lol:

Dziękuję Margolciu
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Już zjedzone zrobiłam z gotowanym kurczakiem, duszoną marchewką i rozpacianym brokułkiem. Pycha :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jeszcze
z cukinia
z lebkami szparagowymi
z grzybami
z truflami / moga byc ze sloiczkow podobne do pesto /...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Właśnie wcinam risotto z prawdziwymi maślakami :banana:
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Ja zacznę od cytrynowego, maślaki suszone czy mrożone?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Moje pierwsze w życiu risotto. O rety, jakie to smaczne!
Doprawiłam cytryną, a z dodatków wrzuciłam cukinię i świeżą bazylię (ta już do gotowego risotta). No i przytargane ze źródeł parmignano. :mrgreen:
Pyyyyycha!

risottoparmignanocukinia4rs.jpg
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Marghe, piszesz, że do risotto mozna wrzucić praktycznie wszystko...
Myślisz, ze avocado też by się sprawdziło?
Mam dzisiaj ochotę na powtórkę, a avocado lubię tak bardzo jak cukinię...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja to najbardziej kocham ze szparagami, robię identycznie jak Tatter. A nie, jeszcze bardziej lubię na piwie.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Mam wielką ochotę na risotto tylko wina nie mam.
Można zastąpić czyms czy po prostu je pominąć?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: