- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Proporcje na 6 osob:
0,5 kg ryzu Arborio lub Carnaroli
jedna mala cebula
125 g masla
pol kieliszka bialego wina wytrawnego
1,5 litra rosolu (moze byc z kostki) najlepiej miesnego ale moze byc jarzynowy
4 kopiaste lyzki tartego parmezanu
Rozpuscic maslo w garze, podsamzyc na nim (nie rumienic!) posiekana cebule, wsypac ryz, prazyc mieszajac az wchlonie maslo. Wlac wino, dalej mieszac az wino wyparuje. Wlac pierwsze dwie lyzki wzowe wrzacego rosolu. Mieszac az zostanie wchloniety, wtedy dolac nastepne i tak przez 15 minut. Po tym czasie kontrolowac twardosc ryzu, ktory musi byc al dente, ale nie surowy w srodku, dolewac po pol lyzki wzowej rosolu, az ryz jest ok.
Zdjac z ognia. Wlozyc duza lyzke masla, wsypac parmezan, wymieszac, gar przykryc i odstawic na 3 minuty. To sie nazywa "mantecare".
Wariant z szampanem: zastapic wino i jedna czwarta rosolu wytrawnym szampanem. Reszta - bez zmian.
MzM
0,5 kg ryzu Arborio lub Carnaroli
jedna mala cebula
125 g masla
pol kieliszka bialego wina wytrawnego
1,5 litra rosolu (moze byc z kostki) najlepiej miesnego ale moze byc jarzynowy
4 kopiaste lyzki tartego parmezanu
Rozpuscic maslo w garze, podsamzyc na nim (nie rumienic!) posiekana cebule, wsypac ryz, prazyc mieszajac az wchlonie maslo. Wlac wino, dalej mieszac az wino wyparuje. Wlac pierwsze dwie lyzki wzowe wrzacego rosolu. Mieszac az zostanie wchloniety, wtedy dolac nastepne i tak przez 15 minut. Po tym czasie kontrolowac twardosc ryzu, ktory musi byc al dente, ale nie surowy w srodku, dolewac po pol lyzki wzowej rosolu, az ryz jest ok.
Zdjac z ognia. Wlozyc duza lyzke masla, wsypac parmezan, wymieszac, gar przykryc i odstawic na 3 minuty. To sie nazywa "mantecare".

Wariant z szampanem: zastapic wino i jedna czwarta rosolu wytrawnym szampanem. Reszta - bez zmian.
MzM