- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
1kg dyni obranej, pokrojonej w kostke
4 lyzki evoo
3 lyzki syropu klonowego
sol
swiezo mielony pieprz
Wymieszac tak, zeby zalewa pokryla dynie i upiec do miekkosci.
szalwia
mala cebulka/szalotka
1,5 szkl arborio
1-2 lyzki oliwy (mozna na masle, bedzie delikatniejsze, ale nie mialam ghee)
0,5 szkl bialego wina
rosol
Listki szalwi usmazyc na chrupiaco, wylowic i zostawic na boku do przybrania.
Cebulke pokroic w drobna kostke, zeszklic, dodac ryz, zeszklic.
Wlac wino i gotowac do wchloniecia. Stopniowo, po 1/2 szkl dodawac rosol i gotowac mieszajac.
Chwile przed koncem dodac dynie.
Nawet bez parmezanu, ktorego dzieci moje nie moga, risotto jest kremowe, kleiste. Takie, jak powinno byc
Kombinacja wyszla bardzo interesujaca: wino nadaje potrawie lekko kwaskowy, swiezy smak przy delikatnosci dyni.
4 lyzki evoo
3 lyzki syropu klonowego
sol
swiezo mielony pieprz
Wymieszac tak, zeby zalewa pokryla dynie i upiec do miekkosci.
szalwia
mala cebulka/szalotka
1,5 szkl arborio
1-2 lyzki oliwy (mozna na masle, bedzie delikatniejsze, ale nie mialam ghee)
0,5 szkl bialego wina
rosol
Listki szalwi usmazyc na chrupiaco, wylowic i zostawic na boku do przybrania.
Cebulke pokroic w drobna kostke, zeszklic, dodac ryz, zeszklic.
Wlac wino i gotowac do wchloniecia. Stopniowo, po 1/2 szkl dodawac rosol i gotowac mieszajac.
Chwile przed koncem dodac dynie.
Nawet bez parmezanu, ktorego dzieci moje nie moga, risotto jest kremowe, kleiste. Takie, jak powinno byc

Kombinacja wyszla bardzo interesujaca: wino nadaje potrawie lekko kwaskowy, swiezy smak przy delikatnosci dyni.