- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Risotto z wędzonym łososiem
Składniki:
5 szklanek bulionu rybnego, drobiowego lub mieszanka rybnego i drobiowego
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 posiekane szalotki
1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
250 g lekko wędzonego łososia, pokrojonego
1/2 szklanki startego parmezanu
2 żółtka
kawałki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion w garnku. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, dodaj szalotkę i smaż kilka minut do miękkości.
2. Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Dodaj wino i mieszaj aż ryż je wsiąknie.
3.Dodawaj bulion po połowie szklanki, mieszając aż ryż całkowicie go wsiąknie. Dopiero wtedy wlewaj kolejne pół szklanki bulionu aż do wyczerpania całego bulionu. Po 15-18 minutach ryż powinien być al dente.
4. Dodaj resztę masła, łososia, cebulę, parmezan i żółtka szybko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Podawaj natychmiast z kawałkami cytryny.
Ps Przepis z małymi zmianami pochodzi z : http://blog.wojnanasmaki.pl/1297,premiera-...owy-mus-odc-32/
Wersję filmową w języku niemieckim można jeszcze zobaczyć : http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3677163837001

Składniki:
5 szklanek bulionu rybnego, drobiowego lub mieszanka rybnego i drobiowego
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 posiekane szalotki
1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
250 g lekko wędzonego łososia, pokrojonego
1/2 szklanki startego parmezanu
2 żółtka
kawałki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion w garnku. Rozgrzej masło i oliwę na patelni, dodaj szalotkę i smaż kilka minut do miękkości.
2. Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Dodaj wino i mieszaj aż ryż je wsiąknie.
3.Dodawaj bulion po połowie szklanki, mieszając aż ryż całkowicie go wsiąknie. Dopiero wtedy wlewaj kolejne pół szklanki bulionu aż do wyczerpania całego bulionu. Po 15-18 minutach ryż powinien być al dente.
4. Dodaj resztę masła, łososia, cebulę, parmezan i żółtka szybko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Podawaj natychmiast z kawałkami cytryny.
Ps Przepis z małymi zmianami pochodzi z : http://blog.wojnanasmaki.pl/1297,premiera-...owy-mus-odc-32/
Wersję filmową w języku niemieckim można jeszcze zobaczyć : http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3677163837001
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: