- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0

Dla 4 osob potrzebujemy:
1 litr wywaru z warzyw
150ml bialego wytrawnego wina
500g zielonych szparagow
1 cebule (drobno posiekana)
75g masla
350g ryzu arborio
szczypta szafranu (ostatecznie moze byc kurkuma(turmeric))
sol, pieprz
swiezo tarty Parmesan (duze platy)
Polaczyc ze soba wywar i wino, zagotowac, zmniejszyc ogien do min (aby lekko "bulgotal"). Obrac szparagi, pokroic na kawalki (ok 5 cm). Na patelni rozpuscic maslo i smazyc na nim cebulke (ok 5 min). Dodac lodygi szparagow i ryz, wymieszac, smazyc na malym ogniu kolejne 5 minut. Dodac pol kubka wywaru z winem, mieszac, gdy plyn zostanie wchloniety, dodlac klejne pol kubka...itd. Gdy ryz stanie sie kremowy , wtedy dodajemy sol, pieprz i szafran. Nadal dodajemy po pol kubka plynu i mieszamy..az do momentu kiedy risotto stanie sie kremowe i geste, miekkie ale nie lepkie (zajmuje to ok 20-25min) . W tym samym czasie ugotowac na parze czubki szparagow. Wylozyc je na gotowe risotto. Posypac parmesanem